kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kurt Cobain’in ikonlaşmış görüntülerinden biri: Dağınık, kırılgan, duygusal, güzel...

Elektrikli testere ve gitar!

MEHMET TEZ
04.04.2009
15 yıl önce bugün, Kurt Cobain intihar etti. Nirvana'nın lideri Cobain: "Bakkalda elektro gitar ve elektrikli testere vardı. Ben gitarı aldım," diyerek müziği seçme sebebini anlatmıştı..
Kurt Cobain müziğiyle bir dönemi kapattı, yeni bir dönemi açtı. Bunu yaparken de kendinden önceki hair metal, hard rock tayfasını tarihe gömdü. Pek çok gitarist ve solist, kızların gözdesi pek çok havalı müzisyen bir gecede işsiz kaldı. Kimi bunalıma girip kendini uyuşturucuya verdi. Kimi kliniğe yattı, kimi benzincide pompacı oldu. Dönemin şartları itibarıyla gelecek vadeden müzisyen ve gruplar bir gecede tarih oldular. Tarihin akışının önünde kimse duramadı. İster inanın, ister inanmayın, hepsini bu çelimsiz, şiddetli mide ağrılarından muzdarip, şarkı söylerken canhıraş çığlıklar atan, kendisine öğretilen her şeyden sıkılan ve oduncu olmak istemediği için müzisyen olan adam yaptı. "Kasabanın bakkalında elektro gitar ve elektrikli testere vardı. Herkesin kaderi oduncu olmaktı. Ben gitarı aldım," diye anlatmıştı bu zorunlu seçimi. Ve bu harika cümle hâlâ onu ve müziğini en iyi anlatan şey. Cobain 27 yaşında öldüğünde geride kimilerinin nefret ettiği, kimilerinin taptığı bir imaj ve hâlâ unutulmayan onlarca şarkı bıraktı. İşte bunun için yılın hep bu döneminde Kurt Cobain ile ilgili yazılıp çizilir. Zira mühim bir hadisedir. Ölmeseydi ne olurdu? Nasıl müzik yapıyor olurdu? Hatta acaba müzik yapıyor olur muydu?

YAŞASA BELKİ BUDİST OLURDU

"Beni piyasa olmakla suçlayan 17 yaşındaki punk rocker'ları suçlamıyorum. Belki biraz daha büyüdüklerinde hayatta rock'çı kimliklerini doğru bildikleri gibi yaşamaktan daha önemli şeyler olduğunu da fark ederler," diyor bir röportajında. Buradan yola çıkarak onun bugün yaşasa çok farklı bir yerde olabileceğini tahmin edebiliriz. Belki de sağlıklı şeyler yiyen, egzersiz yapan, karısı ve çocuklarıyla eski çılgın günleri muzipçe hatırlayan biri, bir tür 'Osbourne ailesi' olurdu: "The Cobains..." Ya da tam tersi. Belki Budist ya da Müslüman olmuş eski bir müzisyen, tamamen kendi kabuğuna çekilmiş, gözden uzak yaşayan, arada bir Leonard Cohen gibi sınırlı sayıda konser veren bir müzik ikonu... Belki Obama'ya destek konserinde Come As You Are'ı söyleyecek, herkesin saygı duyduğu ama artık dinlemediği bir eski şöhret. Ya da Rock and Roll Hall of Fame'de ödülünü almak için eski elemanlarla bir araya gelen ve dünya turnesine çıkmaya hazırlanan orta yaşlı bir müzisyen...