kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP'de üçlü strateji

ŞENOL ATEŞ
05.04.2009
29 Mart seçimleri sonrası ilk olarak olağanüstü kurultay yapmayı düşünen Baykal, Parti Meclisi'ni ve sonrasında da MYK'yı değiştirecek. Hükümeti izleyecek olan MYK 'gölge kabine' gibi çalışacak..
29 Mart seçimleri sonrasında partisinin iktidara gelmesinden daha sık söz etmeye başlayan ve 2011 seçimlerini hedef alan CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, iktidara gidişin yol haritasını çıkardı: "Olağanüstü kurultay, kadro yenileme ve varoş politikasını sürdürme, Doğu ve Güneydoğu ile İç Anadolu'da yeniden sahne alma." AKP iktidarının düşüşe geçtiğini ve bunun ilk yapılacak genel seçimde önemli sonuçlar doğuracağını düşünen Baykal, önemli adımlar atma kararı aldı. İşte 'değişim startını' veren Baykal'ın parti kulislerinde konuşulan iktidara ulaşma planı:

GÖLGE KABİNE
- Seçimde silkinerek gücünü gösteren örgütle bir araya gelmek ve örgütte oluşan 'iktidar' heyecanını pekiştirmek, kamuoyunun yeni kadro beklentilerine yanıt vermek için olağanüstü bir kurultay yapılacak.
- Kurultayda Parti Meclisi (PM) üyelerinin büyük bölümü değiştirilecek.
Yeni isimlere yer verilecek PM'den daha dinamik ve vitrin özelliği olan Merkez Yürütme Kurulu (MYK) oluşturulacak.
- İstanbul başarısının mimarı Kemal Kılıçdaroğlu ve Gürsel Tekin'in parti yönetimine alınması sağlanacak. Bu iki isme önemli görevler ve sorumluluklar verilecek.
- MYK'da görevlendirilecek isimlerin sorumluluk alanları olacak.
Genel başkan veya parti yönetimi gerek görülürse hesap sorabilecek.
Bu yöneticiler aynı zamanda hükümetin icraatlarını izleyecek, alternatif politikalar üretecek bir 'gölge kabine' gibi çalışacak.
- Son seçimlerde partinin yeniden sahiplendiği ve başarılı sonuçların da alındığı İstanbul ve Ankara başta olmak üzere büyük kentlerde yürütülen varoş politikasına devam edilecek. Varoşların AKP'nin kaleleri olmaktan çıkarılması yönünde başlatılan girişimler artırılarak sürdürülecek.
- Bazı bölgelerde ciddi olarak oyları artan partinin Doğu ve Güneydoğu ile İç Anadolu illerinde zayıf kalmasının nedeni kurulacak ekiplerle masaya yatırılacak ve bilimsel olarak neler yapılabileceği araştırılacak. Bu illerde yeni bir örgütlenme ve yeni bir yapılanmaya gidilecek.
- Bölgedeki partiye yönelik kilitlenmeyi aşabilmek için, Şanlıurfa'da AKP'ye rağmen bağımsız aday olarak yeniden başkan seçilen Eşref Fakıbaba gibi bölgelerinde sevilen isimler parti yönetimlerine taşınacak. "Büyük ailelere yönelme" planı yeniden devreye sokulacak.