kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Nisan 2009, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

83'lük Erbakan'ın siyaset yasağı kalktı

05.04.2009
Erbakan'ın "Kayıp Trilyon" davası nedeniyle elinden alınan memnu hakları mahkeme tarafından iade edildi..
Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi eski başbakan ve kapatılan Refah partisi lideri 83 yaşındaki Necmettin Erbakan'ın siyaset yasağını kaldırdı.
Erbakan'ın avukatının "memnu haklarının iadesi" ne ilişkin başvurusunu karara bağlayan mahkeme oybirliği ile alınan karar uyarınca Erbakan'a siyaset yolunu açtı.
Mahkemenin kararında "Erbakan'ın 'Kayıp Trilyon davasında aldığı cezaya ilişkin hükmün kesinleştiği tarihten itibaren 5 yıl 4 aylık süre içinde yeni bir suç işlemediği ve iyi hali olduğu gözlemlenmiştir" denildi.
Mahkeme Erbakan'ın resmen siyaset sahnesine dönmesini sağlayan kararın bir örneğinin de Erbakan'ın avukatlarına gönderilmesini kararlaştırıldı.

3 KEZ YASAKLANDI
1969'da bağımsız milletvekili seçilerek adım attığı politikada ilk olarak 12 Eylül 1980 askeri darbesinden sonra siyaset yapması yasaklanan Erbakan, yasağının kalkması üzerine 1987 yılında Refah Partisi'nin genel başkanı olmuş, RP-DYP Koalisyon hükümetinde başbakanlık yapmıştı.
28 Şubat 1997 süreciyle yıkılan hükümetten sonra Anayasa Mahkemesi'nin, 16 Ocak 1998'de 'laiklik karşıtı eylemlerin odağı olduğu' gerekçesiyle Refah Partisi'ni kapatmasının ardından, Erbakan'a 5 yıllık siyaset yasağı daha konulmuştu. Erbakan ile birlikte genel başkan yardımcılarından Ahmet Tekdal, Şevket Kazan ile Şevki Yılmaz, Hasan Hüseyin Ceylan ve RP'den ayrılan İbrahim Halil Çelik'in milletvekillikleri düşürülerek 5 yıllık siyaset yasağı getirilmişti.
Kararın, 22 Şubat 1998'de Resmi Gazete'de yayınlanmasından sonra 5 yıllık süreç 2003'te tamamlanmış, siyaset sahnesine dönen Erbakan Kayıp Trilyon davası ile üçüncü kez siyaset yasağı almıştı.
Ankara 9'uncu Ağır Ceza Mahkemesi, "Kayıp Trilyon" davasında evrakta sahtecilik suçundan 2 yıl 4 ay hapse mahkum edilen, evde çektiği cezası Cumhurbaşkanı Abdullah Gül tarafından affedilen Erbakan'ın memnu haklarının iade edilmesine karar verdi.
Kapatılan Refah Partisi eski Genel Başkanı, isterse adli sicil kaydındaki sabıkasını da sildirebilecek.