kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Nisan 2009, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Mezhebe dayalı anlayış Irak'ı sıkıntıya sokar

03.04.2009
Erdoğan, Irak'ta bir Kürt devleti kurulursa Şia veya Arap devleti kurmaya kalkanların olacağını belirterek, "Herhangi bir mezhebe dayalı devlet anlayışı Irak'ın geleceğini sıkıntıya sokar" dedi..
Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, "Iraklılık zemininde bir Irak devleti oluşmasını savunuyoruz. Kalkar bir Kürt devleti kurarsanız, öbür tarafta birileri Şia, birileri Arap devleti kurmaya kalkar. Irak'ı üçe bölmüş olursunuz'' dedi. Erdoğan, Londra'da Kraliyet Uluslararası İlişkiler Enstitüsünde konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan şu mesajları verdi:

* KUZEY IRAK: Iraklılık zemininde bir Irak devleti oluşmasını savunuyoruz. Ortak payda Iraklı olmaktır. Kalkar bir Kürt devleti kurarsanız, öbür tarafta birileri Şia, birileri Arap devleti kurmaya kalkar. Irak'ı üçe bölmüş olursunuz. Bu Irak'ı iç savaşa doğru götürebilir. Irak'ın yer altı zenginlikleri tüm Irak halkın tarafından kullanılmalı. Irak'ta güven, altyapı sorunu var. Mesafe alınmıyor mu? Alınıyor. Temenni ederiz ki bu süreç hızlanır, arzu edilen günlerine kavuşur.

* KOMŞULAR: Türkiye hiç kimseye kin ve nefret taşımıyor ancak Türkiye'ye kin ve nefret ile bakanlar var. Uluslararası camiada kimseye olan ya da olmayan, tarihte gerçekleşen bir şeylere karşı bir soykırım mücadelesi başlatmadık ama Ermeni diasporasının, yıllardır sürdürdüğü sözde Ermeni soykırımıyla ilgili çalışması var. Türkiye olarak olmayan bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Dağlık Karabağ sorunu çözüme kavuşmadıktan sonra biz Ermenistan ile ilgili sağlıklı bir karar veremeyiz. Biz şu anda bu karara altyapı olacak şekilde adımlar attık. Azeri dostlarımızla görüşmeler yaptık. Ermenistan ile görüşmeler yapıyoruz. Kafkasya İstikrar ve İşbirliği Platformunu kurduk. ABD, Rusya, Fransa üstlendiği işi neticeye vardırsın ki bizim de işimiz kolaylaşsın. Biz Ermenistan ile nasıl bir araya geleceksek. Rusya da Gürcistan ile bir araya gelecek. Biz, barış üzerine kurulu bir dünya arzu ediyoruz.

* İSRAİL- SURİYE: İsrail ile Suriye arasındaki sorun için de tarafların talepleri doğrultusunda sürece arabulucu olarak katıldık. Dört görüşme yapıldı, beşinci görüşme öncesinde İsrail Gazze'ye saldırdı. Film beşinci rauntta koptu. İsrail ve Suriye aynı talepte bulunursa Türkiye yine arabulucu olabilir.

* AB: AB müzakerelerinin tek hedefi Türkiye'nin tam üyeliğidir. Biz, büyük reformları da teker teker hayata geçirmeye devam edeceğiz. Aynı kararlı iradeyi Birliğin de sergilediğini görmek bizim haklı bir beklentimizdir.

* YEREL SEÇİM: Oyumuzda biraz düşüş oldu ama partimiz ikinci ve üçüncü olan muhalefet partilerinin aldığı oyların toplamına eşit bir oy aldı. Kendimizle yarıştık, muhalefetle değil. Tabii küresel krizin etkilerine ve işsizliğin yükselmesine rağmen bu oranda bir desteği elde ettik. Bu, şunu gösteriyor: Biz size güveniyoruz, inanıyoruz, yola devam edin ancak biraz da kendinizi gözden geçirin. Biz de şu anda yola emin adımlarla yürüyoruz. Tabii ki kendimizi de gözden geçirmek suretiyle nerede ne oldu bunu göreceğiz ve o yörede 2011'deki milletvekili seçimlerinde zemine partimiz oturacaktır.

* ILIMLI İSLAM: Türkiye üzerinde ılımlı İslamın temsilcisi gibi yakıştırma yapıyorlar. Böyle bir şeyi kabul etmemiz mümkün değil. Türkiye asla böyle bir düşünceyi veya böyle bir anlayışı temsil eden bir ülke değildir. Erdoğan, konakladığı The Dorchester Otel'de de gazetecilerin sorularını yanıtladı. Erdoğan, Genelkurmay'ın, Güneydoğu'daki seçim sonuçlarına ilişkin açıklamasının hatırlatılması üzerinde, "Hangi şartlarda nasıl bir seçim yaşadığımızı açıkladık. Yani tehditlerle bir seçim yarışı orada yaşanmıştır" dedi.