kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
3 Nisan 2009, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Dört kilonun üstünde doğan bebeğe dikkat!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
31.03.2009
İyi tedavi edilmezse, diyabet kadınlarda seksüel isteksizlik ve orgazm güçlüğü gibi sorunlara neden olabilir...
* Kadınlar hangi durumlarda diyabetten şüphelenmeliler?
Hamileliğinde 20 kilonun üzerinde kilo alan kadınlar ve doğum kilosu 4 kilonun üzerinde olan bebekler ileri yıllarda diyabet açısından riskli gruptur ve ciddi olarak koruma programına alınmaları gerekir. Bu bulguların dışında; durdurulamayan acıkma atakları ve önlenemeyen bir kilo alma sürecine giren kadınlar, diyabetin en erken dönemi olan gizli şeker başlangıcı açısından dikkat etmeliler. Özellikle ailede diyabetli varsa, mutlaka şeker yükleme testi ile kontrol edilmeli.

DEĞİŞTİRİN
* Regl döneminde kadınlar çikolata ve şekere yöneliyorlar. Diyabeti olan kadınlar bu durumdan nasıl kurtulabilirler?
Diyabetli kadınlar; tatlı istedikleri dönemlerde, evde kendilerine tatlandırıcılı tatlılar yapabilirler. Sütlü tatlılar veya meyve tatlıları gibi hafif tatlılar tercih edilebilir. Unutulmaması gereken nokta; tatlandırıcılı hazırlansa dahi belirli miktarlarda karbonhidrat içermeleri sebebiyle beslenme programında başka yiyeceklerle değişim yapılarak tüketilmesi gerektiğidir.

* Kadınlarda diyabet cinselliği etkiler mi?
Kadınlarda diyabet sanılanın aksine cinselliği etkilemez. Sadece diyabetin ileri yıllarında ve kötü tedavi edilen nöropati (sinir hasarı) gelişmiş kadınlarda diyabet seksüel isteksizlik, orgazm güçlüğü gibi bulgular yapabilir. Ama günümüzde iyi tedavi edilen hastalarda bu sorun, halk arasında konuşulduğunun aksine, gerçek anlamda çok fazla gözlenmemektedir.