kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
28 Mart 2009, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Yıllarca sesi soluğu çıkmadı ama kimse onu unutmadı...

27.03.2009
Yıllardır müziği yerine sansasyonel hayatıyla gündemde olan ve 'müzik kariyeri bitti' denilen Michael Jackson küllerinden doğuyor. Popun Kralı, İngiltere'de vereceği 50 konserle sahneye dönüyor. Konserlere gösterilen ilgi onun hiç unutulmadığını kanıtlıyor..
Dünyanın neresine giderseniz gidin onu tanımayan kimse yoktur... 7'den 70'e, fakirden zengine, rock'çısından popçusuna kadar Michael Jackson'ın kim olduğunu hemen herkes bilir... Böylesine bir şöhrete sahip olmak dünyada çok az kimseye nasip olmuştur. Henüz 6 yaşındayken tanıştığı spot ışıklarını, yıllar içinde kendi ışığıyla gölgesi altında bırakan Michael Jackson, uzun süreli suskunluğunu yaz aylarında vereceği 50 konserle bozmaya hazırlanıyor. Şimdi tüm fanatik Jackson hayranları, temmuz ayında Londra'da vereceği ilk konseri sabırsızlıkla bekliyor. 50 yaşındaki ünlü sanatçının 50 konserin altından kalkıp kalkamayacağı konuşula dursun, biz biraz gerilere gidip Jackson efsanesinin nereden nereye geldiğine bir bakalım. İşte Jackson'ın panoraması:

* Jackson için her şey 29 Ağustos 1958'de başladı. Gerçek adı Michael Joseph Jackson olan ünlü şarkıcı, dokuz çocuklu bir ailenin sekizinci üyesi olarak dünyaya geldi. Jackson'ın fabrika işçisi olan babası Joseph de müzikle ilgiliydi ve gitar çalıyordu. Michael Jackson, müzikle ilk kez babası sayesinde tanıştı.

AYDA YÜRÜDÜ HERKESİ YÜRÜTTÜ

* Henüz altı yaşında müzikle tanışan Jackson, erkek kardeşleri ile birlikte 'The Jackson 5' grubuna dahil oldu. Grup 1970'li yıllarda siyahi soul vokal gruplarının en ünlülerinden oldu ve Jackson kısa sürede yeteneğiyle diğer grup üyelerini geride bırakmayı başardı.

* Ünlü şarkıcı ilk albümünü 30 yıl önce çıkardı. 'Off the Wall' isimli albümle ilk Grammy ödülünü kucaklayan Jackson artık müzik otoriteleri tarafından da kabul edilmişti.

*
1982 yılı Michael Jackson için dönüm noktası oldu. Ünlü yıldızı bir efsane haline getiren 'Thriller' adlı albüm bu yıl piyasaya çıktı. Bu şarkı, müziğiyle olduğu kadar 13 dakikalık kısa film tadındaki klibiyle de döneme damgasını vurdu. Jackson'ın unutulmaz dansı 'moon walk' (ay yürüyüşü) bu kliple herkesi kendisine hayran bıraktı. Binlerce Jackson hayranı kendisini taklit etmeye çalıştı. Kimileri başarılı oldu kimileri yalnızca 'ay'da yürüdüğünü sandı...

* Albümden çıkan 'Beat It' ve 'Billie Jean' gibi şarkılarla Jackson dinleyici kitlesini katladı. Daha sonra 'Billie Jean' şarkısına klip çeken yıldız, bu klibini MTV'de yayınlattı ve MTV ilk kez bir siyahi şarkıcının klibini yayınlamış oldu. Jackson 'Thriller' ile 8 Grammy kazandı.

MARTIN SCORSESE KLİBİNİ ÇEKTİ

* Ünlü şarkıcının bu popülerliği büyük firmaların da dikkatinden kaçmadı. Birçok firma Jackson'la reklam anlaşması yapmak için sıraya girdi ama içlerinden bir tek Pepsi bu savaşı kazandı ve yıldızın konserlerine de sponsor oldu.

* 1987'de, Jackson 'Bad' albümüyle müzikseverlerin karşısına çıktı ve bu albüm yaklaşık 30 milyon sattı. Şarkıya ünlü yönetmen Martin Scorsese bir klip çekti. 18 dakika süren bu klip de uzun yıllar konuşuldu çünkü bu klipte Jackson görüntüsüyle hayranlarını çok şaşırttı. artık siyahi bir sanatçı değildi. Giderek beyazlayan teni, ufalan burnu ve incelen dudaklarıyla o artık 'beyaz'dı. Bu değişimi hem siyahlar yadırgadı hem de beyazlar kabul edemedi...

*
Ünlü sanatçı 1988'de 2 bin 700 dönümlük alana kurulu Neverland çiftliğini satın aldı. Lunaparktan hayvanat bahçesine, hatta yapay göle kadar her şeyin yer aldığı çiftlikte kendine apayrı bir dünya kurup inzivaya çekildi...

* 1991'de, yeni albümü 'Dangerous' piyasaya çıktı. Albümün hit parçası 'Black Or White'a ünlü yönetmen David Lynch'in çektiği klip olay yarattı. İçinde şiddet, cinsellik ve ırkçılık vardı.

*
Jackson bu dönemde, efsane sanatçı Elvis Presley'in kızı Lisa Marie Presley ile evlendi. Ancak evlilikleri sadece 18 ay sürdü. 1996 yılında da Deborah Jeanne Rowe ile evlenen Jackson'ın bu evlilikten üç çocuğu dünyaya geldi. Ancak çift 1999 yılında boşandı. Jackson uzun yıllar çocuklarını basına göstermedi. Nereye gitseler yüzlerinde bir maskeyle gezen çocuklar, bu esaretten ancak geçtiğimiz yıl kurtulabildiler.

* 2003'te Jackson'ın kariyeri, çocuk istismarı' davası nedeniyle resmen dibe vurdu. 13 yaşında bir erkek çocuğu taciz ettiği söylenen Jackson, 'yatağını erkek çocuklarla paylaştığını ancak bunda cinsel bir yön olmadığını' söyleyerek kendisini savundu. Jackson hakkında açılan 10 davadan da beraat etti ancak onun için her yerde 'bitti' yorumları yapıldı.

*
Davadan beraat ettikken sonra Bahreyn'e yerleşti ve piyasadan uzak kaldı...

* 2008'de 'Thriller' albümünün 25'inci yılı şerefine 'Thriller 25'i yayınlayan yıldız, "Ben daha ölmedim" mesajı vererek, temmuzda İngiltere'de bir konser dizisine başlıyor...
Haberin fotoğrafları