kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Böyle bir toplantı BM'de bile yapılamaz

Nevzat ATAL
23.03.2009
İLİŞKİLİ HABERLER
Böyle bir toplantı BM'de bile yapılamaz
Forumun Genel Sekreteri Prof. Oktay Tabasaran, "Bu derece herkesin, her düşüncenin temsil edildiği toplantı Birleşmiş Milletler'de bile yok" dedi.

* Gelinen nokta sizi tatmin etti mi?
Ana amacımız; suyla ilgili akla gelebilecek kim varsa herkesi bu platformda biraraya getirmekti. Şunu mutlulukla söyleyebilirim ki; bu amaca ulaştık. Örneğin; ilk kez su forumunda devlet başkanları toplantısı yapıldı. Bakanlar toplantısı yapıldı. Üstelik de BM'deki 182 ülkenin 182'sinden de bakan, bakan yardımcısı düzeyinde katılımcı geldi. Su forumunu protesto eden gruplara bile 'gelin toplantı düzeni içinde düşüncelerini anlatın' dedik. Geldiler. Biz hiç karışmadık, tüm fikirlerini anlattılar. Şöyle söyleyim bu derece herkesin, her düşüncenin temsil edildiği toplantı Birleşmiş Milletler de bile yok. Sonuçta bizim kendilerini ifade etme olanağı sunduğumuz gruplar, BM'de benzeri bir olanak bulamazlardı. Çünkü, BM'de sadece devletler temsil ediliyor. Tabii bu 'Su Forumu, BM'nin yerine geçti' demek değil. Ama BM'ye karar verebilmesi için tüm datayı, bilgiyi Su Forumu bir araya getirdi, diyebiliriz.

* Türkiye'nin kazancı ne oldu?
Dünyanın su konusunda sorunlu bölgelerinde ülkeleri bir masa etrafında buluşturduk. Türkiye artık dünyada bir misyon yüklendi. O misyon, su konusunda farklı düşünenler arasında bir köprü oluşturmak.

* Yani Türkiye su anlaşmazlıklarda arabulucu rolü üstlenebilir mi?
Evet, büyük bir deneyim elde ettik. Bunu kullanmak Türk Dışişleri'nin işi artık.

* Galiba sizi üzen yorumlar ve eleştriler de söz konusu?
'Bu toplantılarda BM yok' denildi. Bu doğru değil. BM'nin kararlarına temel oluşturan 14 kurum, bu toplantıya katıldı. Bu eleştiriyi UNESCO Su Programı Genel Sekreteri Andras Szöllösi Nagy de kabul etmedi.