kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Bağdat'a 33 yıl sonra ilk ziyaret

Duygu GÜVENÇ / ANKARA
23.03.2009
Cumhurbaşkanı Gül, bugün bir günlük ziyaret için Bağdat'a gidiyor. Gül, Talabani ve Barzani'yle görüşmesinde PKK'ya karşı işbirliğinin artırılmasını isteyecek..
Türkiye'den Irak'a 33 yıl aradan sonra ilk devlet başkanı ziyaretini bugün Cumhurbaşkanı Abdullah Gül yapacak. Gül, Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani'nin konuğu olarak gideceği Bağdat'ta, ekonomik işbirliği için ilk büyük adımı atacak. Ankara ziyaretinde Anıtkabir'i ziyaret eden Talabani'nin aksine Gül, Bağdat'ta güvenlik ve savaş hali nedeniyle böyle bir alanı ziyaret etmeyecek. Talabani'nin sarayında Iraklı askerler tarafından törenle karşılanacak olan Gül'ün bir günlük ziyareti sırasında ABD helikopterleri de havadan güvenliği sağlayacak. Devlet Bakanı Kürşad Tüzmen ve İçişleri Bakanı Beşir Atalay'ın eşlik edeceği ziyarette Gül, "PKK'ya karşı atılacak her adım, Türkiye ve Irak'ı ekonomik anlamda yakınlaştıracaktır" mesajı verecek. Ziyaret sırasında Ekonomik Ortaklık Anlaşması da imzalanarak Türkiye'nin bugüne kadar yaptığı taahhütler somutlaştırılacak. Türk İşbirliği ve Kalkınma İdaresi (TİKA)'nın Bağdat'ta faaliyet göstermesi için protokol de imzalanacak.

BARZANİ İLE GÖRÜŞME
Bölgesel yönetimin lideri Mesud Barzani ile Irak'ın işgalinin ardından ilk görüşme de yapılacak. Yurtdışında tedavi gören Barzani, Talabani'nin Gül onuruna vereceği yemeğe katılacak. Gül'ün, Barzani ile ikili görüşme yapması planlanıyor. Gül, Türkmen milletvekillerinin yanı sıra Irak Başbakanı Nuri El Maliki'yi de kabul edecek.