kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Mart 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İzmir'e 25 kilometre mesafede, 13'ünde kızlar gelin oluyor

Nuray KAYA
22.03.2009
İzmir'e 25 km. uzaktaki Damlacık köyünde, kız ve erkek çocuklar 13-15 yaşında evlendiriliyor. Köyde bugüne kadar sadece bir kız üniversite okumuş..
Burası İzmir'e sadece 25 kilometre mesafede bulunan, Kemalpaşa ilçesine bağlı Damlacık köyü... Köyde yüzyıllardır süren bir gelenekse, bu modern kente yakışmayacak görüntüler oluşturuyor. Henüz ilkokul çağlarında sözlenen veya nişanlanan çocuklar, mezun olur olmaz imam nikâhıyla "dünyaevine" giriyor. Bu yaşlarda 20 kadar çocuğun evlilik için gün saydığı belirtilen köyde, mirasın bölünmemesi için sadece köy içi evliliklere izin veriliyor. Damlacık'ta bu çocukları erken evlendirme geleneğini, Kaymakamlık ve İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü'nün çabaları veya açılan davalar da yıkamıyor. Davalar sürerken çocuklar 18 yaşını doldurarak reşit oluyor.

'EVCİLİK SANIYORLAR'
Çocukların okutulmaması için baskı yapılmadığını ileri süren köy muhtarı Erol Öztürk ise, bu gelenek için, "Aileler gurbete dayanamadığı için çocuklarını okutmuyor. Ama okuma diye bir zorlama yok. Köyün yaşlıları torunlarının mürüvvetini görmek isteyince aileler hızlı davranıyor. Bu gelenek yüzyıllardır da böyle" diyor. Köyde okuması ailesi tarafından engellenmeyen iki kızdan biri olan Çukurova Üniversitesi mezunu Leyla Kuzu (28), Kemalpaşa'nın bir diğer köyü olan Kuyucak'ta ilkokul öğretmenliği yapıyor. Fadime Us (22) ise Adnan Menderes Üniversitesi'nde okul öncesi öğretmenliği bölümünde... "Beni de henüz çocuk yaştayken isteyenler çok oldu ama aile yönünden şanslıydım" diyen 2 çocuk annesi Leyla Kuzu, "Çocukların bir bölümü evliliği evcilik sanıyor. Çevresinde hep benzer evlenmeler gören çocuğa bu doğal geliyor" derken, Fadime Us ise şunları anlatıyor: "Beni küçük yaşta isteyenler olmuştur. Bu şekilde evlendirilip mutsuz olmasına rağmen evliliğini sürdürmek zorunda olan nice arkadaşım var."