kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
19 Mart 2009, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
HINCAL ULUÇ
Hıncal'ın Yeri

Sergiler!..

Geçen hafta sonu bizim Kültür ekibi ile üç sergi dolaştık. Birbirinden hoş üç sergi..
İlki Tepebaşı Pera Müzesi'nde.. 18681968 Sultanili Ressamlar Sergisi.. Enfes.. Üç sürpriz vardı benim için.. Galatasaray Lisesi Müdürü Tevfik Fikret'in ressamlığının da olduğunu ayıp değil ya, yeni öğrendim.. Kurtuluş Lisesi'nde resim hocam Eşref Üren Sultanili imiş meğer.. Yazları Tuzla Mercan'da bana elleriyle pişirdiği sucuklu yumurtaları gecenin bir yarısı ikram eden, sabahlara dek süren sohbetlere daldığımız Avni Arbaş da.. Bu sergiyi kaçırmayın.. Daha kimler kimler var.. Fikret Mualla'dan, Cihat Burak'a..
Saatler, güneş saatinden bugüne zamanın ölçülmesini sergiliyor. Anlatıyor da..
Köydeki evimizde güneş saati vardı, onu hatırladım.. Köyün büyükleri, alaturka saat kullanırlardı, güneşin her gece tam 12.00'de battığı, ertesi günün o an başladığı saat.. Güneş tam 12.00 de batmazdı tabii. Alaturka saat kullananlar her gün saatlerini yeniden ayarlarlardı, güneş 12.00'de batsın diye.. Biz okulda alafranga denen saati öğrendiğimiz ve günlük hayatta kullandığımız için, büyüklerin mesela perşembe akşamına "Mübarek cuma gecesi" demelerini aklım almazdı. Benim bildiğim cuma gecesi onların dilinde cumartesi olurdu çünkü..
Hey gidi günler hey.. Yapı Kredi Galatasaray Galerisi'ndeki bu sergiye bol vakit ayırın.. Çocuklarınızı da götürün hatta..
İstanbul Modern'deki Gölgeye Övgü sergisinin çıkışı bizim Karagöz Oyunu.. Kökeni Uzakdoğu olan çok eski sanat.. Günümüzde sahiplenen (Ne yazık ki) "Karagozis" diyen Yunanlı..
Sergi günümüz sanatçılarının gölge, siluet kullanımları üzerine..
Dünyaca ünlü sanatçımız Halit Akakçe'nin bir video çalışması var ki, mutlak görmelisiniz.. Enfes!..



Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın