kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Korsan Partisi' AP kapısında- Duygu LELOĞLU

Giriş Saati : 17.03.2009 10:33
Güncelleme : 17.03.2009 15:40
Yeni Haber
BRÜKSEL- Onlar, bir grup 'online' radikali! Kendilerine 'internet korsanları' diyorlar. Logoları bildiğimiz korsan işareti. Temel amaçları, internetten bedava film ve müzik indirilmesi yasağına son verilmesi. Bunun için de Brüksel'de siyaset yapmaya göz dikmiş durumdalar. İsveç'de üç yıl önce kurulan 'İsveç Korsan Partisi'nin' şu günlerdeki tek takıntısı, haziran ayında yapılacak AP seçimlerine milletvekili sokabilmek. Rickard Falkvinge adındaki bir İsveçli tarafından kurulan bu siyasi hareket bugün üye sayısını 2 bine çıkarmış.

İsveçli korsanlar, parti kurma fikrini, 2006 yılında, film, müzik gibi copyright'ı olan korunmuş dökümanın internetten bedava indirilmesi yasağının getirilmesi sonrasında oluşturmuşlar. Bu fikir binlerce imza ile desteklenince, 24 saat içerisinde kuruluvermiş. Parti lideri, partisinin en azından bir üyesinin Avrupa Parlamentosu'na girebileceğini düşünüyor. Bunun için ülkede en az 100 bin oyu garantilemesi gerekiyor. Hatta 30 yaşın altındaki İsveçli erkeklerin yarıdan fazlasının Korsan Partisi'ne oy vereceği iddiasında. AP'nin seçim kampanyası gelecek hafta resmen başlıyor! Ama onlar şimdiden gençler üzerindeki lobi faaliyetlerine son hız devam ediyorlar. İnternet sayesinde ülkedeki popülaritelerini arttıracaklarına inanıyorlar. Grubun parti programı üç temel prensipten oluşuyor: 'copyrighy yasasını temelden değiştirmek', 'patent sistemini ortadan kaldırmak' ve 'vatandaş haklarına saygıyı sağlamak.'

AP'DE 'KORSAN GRUBUNA' DOĞRU..


İsveç Korsan Partisi'nin ülkede bu kadar kısa sürede tutularak, üye sayısının yıllardır yerleşik olan Yeşiller Partisi'ni bile geçmesinin iki nedeni var. Öncelikle geçtiğimiz yaz İsveç Parlamentosu'nda kabul edilen, yetkililere gerektiği taktirde ülkedeki her tür telefon konuşmalarını dinlemek ve e-mail yazışmalarını açma yetkisi veren yasa, ülkede büyük protestolara neden oldu. 'Ipred-yasası' denilen, Avrupa Birliği'nin Fikri Haklar Düzenlemesin'nin güçlendiren yeni düzenleme ise kızılca kıyametin kopmasına neden oldu. Bu yeni yasa ise, 'copyright' sahiplerine, korunmuş dokümanları internetten izinsiz indiren kişilerin IP adreslerinin kendilerine verilmesi için mahkemeye gitme yetkisi veriyor. Tabii bu gelişmeler bizim korsan partisinin üye sayısını bir anda ikiye, hatta üçe katlamasına yaramış.

Korsan Partisi seçimlere hazırlanadursun, şu anda sürmekte olan bir dava da internette korsanlık konusunu ülkenin gündemine getirdi. Warner Bros, Colombia Pictures Industries gibi dünyanın medya devleri, video, oyun benzeri dosyaları internet ortamında bedava indirmek için kurulan 'Pirate Bay' adlı internet sitesini kuran dört kişiyi mahkemeye verdi. Dört kişi hakkında iki yıla kadar hapis cezası ve 12 milyon euro para cezası isteniyor.

İlk Korsan Partisi'ne ev sahipliğini yapan İsveç'in ardından diğer AB ülkelerinde de korsan partileri mantar gibi bitmeye başladı. Almanya ve İspanya Korsan Partileri de, İskindinav kardeş partileri gibi harıl harıl AP seçimlerine hazırlanıyor. İsveç Korsan Partisi lideri Falkvinge, AP bünyesinde şu anda bir 'Korsan Grubu' oluşturmanın zor olacağını söylüyor ama "Kesin 2014'de bu işi gerçekleştiririz." diyor.