kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

Atatürk, MacArthur'a ne de(me)mişti?

Cuma günü Atatürk'le ilgili bir konferans izledim. ' 367 Sabih'i andıran bir adam, albayım sesiyle, "Atatürk öyle uzak görüşlüydü ki II. Dünya Savaşı'nın çıkacağını 1932'de söylemişti" dedi. Konuşmacı ve diğer izleyiciler, adamı onayladı.
Halbuki olay, söylenenin tam tersidir!
Uydurma iddia şöyle: Atatürk, 1932'de ABD Genelkurmay Başkanı MacArthur'a, 1940 ile 1946 arasında Almanya'nın büyük bir savaş çıkartacağını, ancak ABD'nin müdahalesiyle yenileceğini ve medeniyeti, hatta beşeriyeti tehdit eden bir güç olan Bolşeviklerin, Avrupa'nın bir kısmını işgal edeceğini söylemiştir.
Bu anlatım palavradır. Sovyetler'e düşman, ABD'ye dost bir Türk kamuoyu oluşturmak için 1951' de uydurulmuştur. Yani bir Soğuk Savaş propagandasıdır.
Olayın aslı şudur: Atatürk ile MacArthur'un 27 Eylül 1932 tarihli görüşmesinin büyük bölümü, dünyadaki ekonomik kriz ve Türkiye'nin kalkınma sorunlarıyla ilgilidir.
Görüşmenin sonuna doğru Atatürk, 10 yıl zarfında bir dünya savaşı beklemediğini, bunun hemen hemen imkânsız olduğunu ama yine de silahlanmaya son verilemeyeceğini söylemiştir.
Meraklısına not: Konuyla ilgili ayrıntıları, tarihçi Cemil Koçak'ın, ' Geçmişiniz İtinayla Temizlenir' (İletişim Yay.) adlı kitabında bulabilirsiniz.


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın