kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Mart 2009, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
EMRE AKÖZ

'Modern'e tutkun bir kent: Kayseri

Temmuz 2008'de Kayseri'yi ziyaret etmiş ve ağırlıklı olarak işadamlarıyla görüşmüştüm. O sırada henüz 'Kapatma Davası' sonuçlanmamıştı.
Eğer AK Parti kapatılırsa, ekonomi belirsiz bir hal alacaktı. Bu yüzden herkes burnundan soluyor ve puslu siyasi ortamda önünü görmeye çalışıyordu.
Parti kapatılmayınca rahatladılar ama bu kez de tüm dünyayla birlikte ekonomik krize yakalandılar.
Geçtiğimiz pazar ise Kadir Has Stadı'nın resmi olmayan açılışı için gazeteci arkadaşlarla birlikte yine Kayseri'deydim.
Kayserispor-Fenerbahçe karşılaşmasının oynandığı stat gerçekten çarpıcıydı. Akustiği bizim Saracoğlu'ndan daha iyiydi. Locaları da biraz daha büyüktü.
Çevre düzenlemesi, dış cephe kaplaması tamamlanıp restoranlar filan da yerleştiğinde, ortaya şahane bir spor-eğlence kompleksi çıkacak.
Resmi açılışın ise 14 Ekim'deki TürkiyeErmenistan milli maçıyla yapılacağı söyleniyor.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül'ün, Ermenistan Cumhurbaşkanı Sarkisyan'ı memleketinde ağırlaması şaşırtıcı olmaz. (Hem o zamana kadar da stadın en zayıf yanı olan çim saha yoluna koyulabilir.)
Kentle ilgili bir noktanın altını çizmek isterim: Kayserililer ' modern'e çok önem veriyor! Hatta biraz ' fazla' veriyor.
Açmaya çalışayım:
* Bilhassa Selçuklular'dan kalma eserleri onarıp aydınlatmışlar. Çevrelerini düzenleyip tarihi yapıları ortaya çıkarmışlar. (Bu kategoriye nispeten yeni yapılmış camileri ve tarihi çarşıyı da ekleyebiliriz.)
* Bir de erken cumhuriyet döneminden kalma; okul, istasyon, valilik gibi binalar var. Onların da bakımı yapılmış. Temizlenmiş.
Bu iki kategorideki yapıların dışında kalanlar ise yıkılmış (ya da yıkılmayı bekliyor) ve yerlerine yeni binalar yapılmış.
Kentte kolay kolay 2-3 katlı bina bulamıyorsunuz. Her taraf 15 katlı apartmanlarla dolu. Yörenin en zengin aileleri bile bu ' modern' apartmanlarda yaşıyor.
Bir süredir, tepelere doğru villalar yapılır ve hali vakti yerinde olanlar buralara taşınır olmuş.
Ama onlar da İstanbul Zekeriyaköy'dekileri çağrıştıran 'modern' yapılanmalar.
Yani kentte 'yeni' olarak ne yapılıyorsa, 'modern' tarzda yapılıyor: Kadir Has Stadı modern, Spor ve Kongre Salonu modern, Kent Müzesi modern, Sanayi Odası binası modern.
Evet, tarzları, biçimleri, çizgileri, havaları modern...
Sadece çelik, cam ve betondan yapılmış olmalarını kastetmiyorum elbette. Geleneksel mimarinin, eski süsleme biçimlerinin izine nadiren rastlıyorsunuz.
Bu modern binalara baktığınızda, mesela Kayseri'nin geçmişine ilişkin bir şey gelmiyor gözünüzün önüne.
Geleneksel mimari bir yana bırakılmış ve toptan modern çizgilere geçilmiş.
Çok ilginç bir durum bu:
Evet, yeni binalar tamamen modern ama bunların içinde, geleneklere, dine, aile değerlerine önem veren muhafazakâr insanlar yaşamakta.
Yani Kayseri'nin muhafazakârları, para kazanmaya başladıkları zaman, yakın geçmişi korumayı seçmemiş. Faraza, "Bu ev dedemizden kaldı, onarıp içinde yaşamaya devam edelim" dememişler.
O eski evi yıkıp yerine canlı tonlara boyadıkları bir apartman dikmişler. (Mutlaka eskiyi koruyanlar da vardır ama pek az.)
Bence Kayseri'deki bu 'modern' tutkusu, sosyologların araştırması gereken bir konu...


Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubuna aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir.

Ayrıntılar için lütfen tıklayın