kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
15 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Albüm almıyoruz ki indiriyoruz

13.03.2009
Albüm satışlarının son dört yılda yüzde 50 oranında erimesi, fiziki korsanlığın ardından ortaya çıkan internet korsanlığına bağlanıyor. Yapımcısından stüdyocusuna, söz yazarından şarkıcısına kadar herkes zor durumda. MÜYORBİR üyesi yorumcular, çöken müzik sektörü konusundaki görüşlerini ve halkın duyarsızlığını Akort dergisi ile paylaştı..
Çok müzikli ama hiç müzikli bir dönem bu
"İstikrarlı ve doğru yapılan her işin olması gerekeni yakalayacağına inanan biri olarak bu 'çok müzikli ama hiç müzikli' dönem beni korkutmuyor. Gelip geçici bir fasıl olduğunu varsayarak bütün müzisyen arkadaşlarımın da, daha cesur ve dirençli olmalarını diliyorum. Tüm dünyayı saran ekonomik krizin de etkisiyle ağırlaşan sektörümüzün zaman içinde ferahlayacağına içten inanarak, hiçbir şekilde üretimimizi ve enerjimizi eksiltmemeye gayret göstermeliyiz."

Şevk kırıldı şevk kırıldı

"Müzik sektörü aslında çok uzun zamandır krizde. Albüm satışları neredeyse yok denecek kadar azaldı. Bestecilerin de maalesef şevki kırıldı. Artık eskisi kadar hit şarkılar üretilemiyor."

Suç olduğunun farkında değil

"Korsanla başlayan müzikal krize bir de ekonomik kriz eklenince müzik sektörünün aldığı darbe de katlanmış oldu. Biz her nekadar korsanın olumsuzluklarından bahsetsek de sorunun bireylerin bilinçlenmesiyle çözüleceğini düşünüyorum. Pek çok kişi, "En sonne zaman albüm aldınız?" sorusunu bir suç olmasına rağmen, fütursuzlukla "Almıyoruz ki, indiriyoruz!" diye cevaplayabiliyor. Bu durum yapılan hareketin suç olmasına rağmen farkın da olunmadığını gösteren acı bir sonucu ortaya koyuyor."

Tüketim dijital
"Albüm satışlarının geçmiş yıllara göre düşük olmasını çok fazla dramatize etmemek gerek; sonuçta tüketim dijital platformda artarak devam ediyor. Artık sanatçılar albüm maliyetlerini kendileri karşılayacak ama bu da çok masraflı."

Boş cd fiyatlarına zam yaparak önlem alınmalı

"1990'lı yıllarda Coşkun Sabah albümleri 2 milyon 500 bin adet satış yapıyordu. 1994'te çıkan 'Karabiberim' adlı albümüm 1 milyon 500 bin adet sattı. Bugün, 300 bin adet satan albümlere 'En Çok Satan' ödülü veriliyor. Boş CD'lerin 1 TL olduğu ve buna karşılık içinde 16 şarkı bulunan dolu CD'lerin 10 TL'ye satıldığı bir ortamda tüketici, 'İstediğim şarkıları internetten indirir, evimde boş bir CD'ye basar ve arabamda dinlerim' kararını verdi. Sektör acilen bazı önlemler almalı. Örneğin, internet sağlayıcı şirket, MP3 indirilen sitelerin tümüne erişim yasağı koydurmalı. Bunun yanısıra, Boş CD fiyatları yükseltilmeli, korsanı denetleyecek bir birim oluşturulmalı ve meslek birlikleri birleşmeli."

Aksu'nun 'Beş Çayı' Ziynet'e yaradı!
Ziynet Sali 'Herkes Evine' adlı albümünün ikinci klibini söz ve müziği Sezen Aksu'ya ait olan 'Beş Çayı' adlı şarkıya çekti. Kısa süre içinde radyolarda en çok istek alan şarkılar arasında yerini alan 'Beş Çayı'nın video klibi de izleyicilerin beğenisini kazandı. youtube'a iki hafta önce eklenen klip, 32 bin kişi tarafından izlendi. Böylece Sali, Sezen Aksu'ya ait şarkıyla, son zamanların en çok klibi izlenen şarkıcılarından biri oldu. Bir aşk hikayesini konu alan klip, Sali'nin saç, makyaj ve kıyafetleriyle dönem filmi izlerini taşıyor. Şarkının Yunanca versiyonu 'Enas Kafes' de müzikseverlerin beğenisini kazandı.

Erol Evgin'den son konserler!
Dört yıldır The Plaza Hotel'de cumartesi geceleri unutulmaz konserlere imza atan Erol Evgin, bu sezonun son konserlerini vermeye hazırlanıyor. Üç saatlik konserlerde unutulmaz şarkılarının yanısıra taklitler ve fıkralarla da dinleyenlere keyifli anlar yaşatan Evgin'in konserleri 16 Mayıs'a kadar sürecek.
Haberin fotoğrafları