kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
11 Mart 2009, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Kazadan sonra 24 saat istirahatve sıcak uygulaması ilaç etkisi yapar.

Trafik kazaları boyuna 'kırbaç darbesi' yapar!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
10.03.2009
* Trafik kazalarından sonra görülen boyun ağrıları nasıl geçer?
Boyun bölgesine bir çok kas yapışır. Bu bölgeye gelen darbeler ya da ani hareket değişiklikleri sonucunda, vücudun dengesini sağlamak için bölgedeki kasların ani olarak kasılması şiddetli ağrılara yol açar. Özellikle trafik kazaları sırasında başın önce öne, sonra arkaya gitmesi 'kırbaç darbesi' adı verilen bir darbe yeneden olur ve boyun kaslarında şiddetli ağrılar ortaya çıkar. Kaza sonrasında hastanın yatakta 24 saat istirahat etmesi, omuz ve boyun bölgesine sıcak uygulaması, ödem çözücü analjeziklerin ve kas gevşeticilerin verilmesi gerekir. Yoksa ağrı şiddetlenir. Bazı hastalarda kolda uyuşukluk ortaya çıkabilir.

AĞRI GİTTİKÇE ŞİDDETLENİR
* Boyun omurlarının kayması sırasında ortaya çıkan ağrılar nasıl gelişir?
Bel bölgesinde olduğu gibi hareketli omurların bulunduğu diğer bir bölge de servikal bölgedir. Bu bölgeye gelen ve trafik kazalarında görülen ani darbeler, boyun omurları arasında bulunan ve 'disk' adı verilen yastıkçıklarda yırtılmaya yol açabilir. Aynı bel kaymasında olduğu gibi şiddetli ağrı oluşur.

* Ağrı nerede yoğunlaşır?
Tek veya çift taraflı olarak kolda, ileri vakalarda bacakta daşiddetli ağrı ve karıncalanmalar, uyuşukluklar görülür. Başın bir taraftan bir tarafa döndürülmesi, öne eğilmesi gibi durumlarda ağrı şiddetlenir. Boyun omurlarındaki kaymalar genellikle bel kaymasından daha şiddetli seyreder. Bu nedenle erken dönemde önlem alınması, hastalara yatak istirahatı verilmesi gerekir.

* Neden birden boynumuz tutulur?
Boyunda ağrıya duyarlı bir çok yapı vardır. Birincisi, boyun omurları arasından çıkan sinirlerdir. Bu sinirlerin boynun ani gerilmesi sonucu tahriş olması kas spazmına yol açar. Boyun tutulması, bu kasların kasılmasıdır. Sürekli ya da ani hareketle boyun kaslarının aşırı kasılması tutulma yapar.