kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Mart 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Haftanın sorusu

06.03.2009
İLİŞKİLİ HABERLER
Haftanın sorusu
Klavyeme hâkim olmam lazım
Her hafta bu köşede okurlarımızdan gelen teknoloji sorularından birini cevaplayacağız. Bu haftaki sorumuz İzmirli okurumuz Gökçe Güzelyurt'tan geliyor.
Siz de sorularınızı tekno@sabah.com.tr
adresine gönderebilirsiniz.
"Bilgisayardan çok anlamayan biri olarak çevremdekilerin klavyede bir iki tuşa basıp bilmediğim işlemler yapmalarına sinir oluyorum. Ben klavyeyi yazı yazmak için kullanırım. Ne yapıyorlar, lütfen açıklar mısınız? Ayrıca Türkçeyi kurallarıyla konuşup yazmayı seven biri olarak... Acaba şapka karakterini nasıl ekranda çıkarabilirim?"
Sevgili Gökçe, Bilgisayarlarda 'klavye kestirmeleri' dediğimiz kombinasyonlar hayatı çok basitleştiriyor. Ancak farkındayız ki çok az kişi bu kolaylıklardan faydalanıyor. Örneğin Windows'ta ve Mac'te açık iki program arasında geçiş yapmak için Alt ve Tab (Caps Lock'un üstündeki) tuşlarına basmak gerekiyor. Önce Alt'a basılı tutun, sonra diğer parmağınızla Tab'e basın. Bir dosyanın adını değiştirmek istiyorsanız üzerine bir kere tıklayıp F2 tuşuna basabilirsiniz. Klavyede Windows logolu tuş yoksa Ctrl ve Esc tuşlarına sırayla bastığınızda Başlat (Start) menüsü açılır. Önce Alt sonra F4 yaparsanız o an açık olan programı kapatmış olursunuz. Yazı yazarken bütün harfleri, dosyalar arasında gezinirken bütün öğeleri seçmek için önce Ctrl sonra A'ya basın. Ekranda şapka çıkarmak için Shift'e (Caps Lock'un altındaki, yukarıya ok) basarken bir de üstteki 3 tuşuna basın, sonra iki tuşu da bırakıp a'ya basarsanız a'ya şapka takmış olursunuz. Vaz mı geçtiniz? Ctrl ve z yapın, son işleminiz geri alınır. Fareye hiç takılmadan her şeyi klavyeyle çözeceğiniz daha güzel bir hayat hakkında bu bilgiler size yetmediyse... F1'e basın.