kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

İçkilerde durum ne?

28.11.2008
Avrupa ve New York'ta içki fiyatları Türkiye'ye oranla çok daha hesaplı. Bunun nedeni de Türkiye'de ödenen Özel Tüketim Vergisi. Reina'nın işletmecisi Ali Ünal, "Onlar votkanın şişesini 10 avrodan alıyorlar. Oysa bize çok daha pahalıya geliyor," diyor. New York'ta Reina düzeyinde bir barda, bir bardak votka yaklaşık 16-19 YTL (10-12 dolar). Türkiye'de bir bardak votka ise 30 YTL'ye satılıyor.

ÇÖZÜM FİKS MÖNÜLERDE
İstanbul'daki mekânlar fiyatları aşağı çekmek için ekonomik mönüler ve fiks fiyatlar oluşturuyor. Topaz restoranın sahibi Kaya Demirer, Osmanlı ve Modern Akdeniz olmak üzere iki farklı degüstasyon mönüsü oluşturmuş. Altı tabaktan oluşan bu mönülerin fiyatı, içki hariç 90 ve 110 YTL arasında değişiyor. Demirer, "Yurtdışındaki mönüler 150 avrodan başlıyor. Ancak işin içine içki girince bizim fiyatlar yükselmek zorunda kalıyor, "diyor. Al Jamal ise fiks mönü uygulaması yapan başka bir mekân. Hafta içi 140, hafta sonu 165 YTL'ye limitsiz içki içip eğlenebiliyorsunuz.
Yurtdışı ile Türkiye arasındaki esas fiyat farkı şampanya açtırınca ya da şişe alınca ortaya çıkıyor. New York'ta bir şişe Cordon Rouge şampanyayı 200 dolara (315 YTL) açtırabiliyorsunuz. Oysa Türkiye'de marketten almaya kalksanız bile çok daha fazlasını vermek zorundasınız.
Şişe votka açtırmanın fiyatı da Türkiye'deki lüks kulüplerde 400-600 YTL arasında değişiyor.