kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Şubat 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
RAHM EMANUEL: Bütün medyanın konuştuğu yeni Beyaz Saray Genel Sekreteri

Başkan'ın rüya takımı

İDİL DEMİREL
07.02.2009
Barack Obama'yla Beyaz Saray'da işe başlayan ekibin ortak noktası basketbol... Obama'nın rüya takımının kaptanı ise hiç şüphesiz Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Emanuel. 49 yaşındaki 'sivri' siyasetçi Emanuel, Obama'nın sağ kolu oldu..
ABD Başkanı Barack Obama'nın 20 Ocak'taki yemin töreniyle sadece Amerika değil tüm dünya yeni bir döneme girdi. Başkan'ın yapacakları, seçim kampanyası sırasında vaat ettiklerinin kaçta kaçının gerçeğe dönüşeceği kadar onunla birlikte ülkeyi yönetecek isimler de büyük merak uyandırıyor. Tam 8 yıl boyunca Başkan George W. Bush'un her danışmanının ismini, her bakanın kimliğini ezberleyen bizler için Obama ve "adamları" büyük bir yenilik. Büyük çoğunluğu Obama'ya kampanyası sırasında kendisine destek olan isimlerden oluşan kabinesi ve danışman kadrosu ülkenin yeni yükselen yıldızları...
"Başkan'ın adamları" olarak anılan bu yıldızlar kadrosunun en parlak ismiyse ülkenin yeni Beyaz Saray Genel Sekreteri Rahm Israel Emanuel... Obama seçimi kazanmasından sadece iki gün sonra Emanuel'in yeni Genel Sekreter olacağını açıkladı. Başkanlık sistemiyle yönetilen ABD'nin "başbakanı" gibi çalışacak olan Genel Sekreter Emanuel, yeni dönemde bakanlardan ve hatta Başkan Yardımcısı'ndan daha önemli bir rol oynayacak. Başkan Obama'yı istediği zaman görebilen, randevusuz görüşme yapabilen ender isimlerden olan Emanuel sadece resmi işlerde değil, gündelik hayatında da Başkan'ın sağ kolu...
Demokratlar arasında sert ve kesin tavrı nedeniyle Rambo filmlerine gönderme yapılarak "RahmBO" olarak anılan Emanuel ayrıca Başkan'ın adamlarının en yaramaz çocuğu da...
Obama'nın yemin töreni sırasında etrafındakilere nanik yapan, kampanya sırasında koltukların ve masaların üzerinde tepinmesiyle sık sık basına konu olan Emanuel (49) ülkenin ikinci adamı olmasının da tüm rahatlığını kullanıyor.

DANS EDEN "PRENS"
Chicago doğumlu Emanuel yardım kampanyalarıyla tanınan ve sonradan Yahudiliği seçen hırslı bir anne ile Kudüs doğumlu Yahudi doktor bir babanın oğlu.
Babası Benjamin M. Emanuel, İsrail kurulmadan önce İngiliz sömürge yönetimi ve Araplar'a karşı silahlı mücadele eden, militan "Irgun" örgütünün bir parçasıydı. Çocukluğu Yahudi geleneğini öğrenmek ve annesinin isteğiyle bale dersleri almakla geçti. Çok iyi bir balet olan Emanuel'e Washington'ın siyaset koridorlarında "Dans eden Prens" denmesinin nedeni de bu.
Emanuel 1992'de Clinton'un başkanlık seçimi kampanyasında çalıştıktan sonra, 1993-1998 yılları arasında, Beyaz Saray'da Clinton'un Politik İlişkiler ve Politika- Strateji konularında üst düzey danışmanlığını yaptı. 2003 yılında Kongre'ye girdi. Filistin-İsrail arasındaki Oslo sürecinde etkili oldu.
Ermeni ve Yahudi lobisine yakın olan Emanuel henüz resmen görevi kabul etmeden babasının bir İsrail gazetesine verdiği "Tabii ki İsrail'in çıkarlarını koruyacak. Sonuçta o bir Arap değil ki.
Beyaz Saray'a da yerlere silmek için gitmedi zaten," açıklamasıyla ülkede soğuk rüzgarlar esti. Ülkedeki etkin Arap lobilere babası adına özür mektupları gönderen Emanuel Ermeni iddialarını da soykırım olarak nitelendiriyor.
Haberin fotoğrafları