kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Şubat 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

'Üç savcı' tartışması

Ferhat UNLU
06.02.2009
Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu tarafından İstanbul Başsavcı Vekilliği'ne gönderilen üç yeni savcının, Ergenekon'da görevlendirilip görevlendirilmeyeceği tartışma konusu oldu..
Hâkimler ve ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun (HSYK), Ergenekon soruşturmasını yürüten geniş yetkili ağır ceza mahkemesinde görevlendirdiği üç yeni savcıya doğrudan bu soruşturmada görev verilip verilmeyeceği İstanbul Cumhuriyet Başsavcılığı'nda tartışmalara yol açtı. Görevlendirmenin, Yargıtay Onursal Başavcısı Sabih Kanadoğlu ve YARSAV Başkanı Ömer Eminağaoğlu'nun "Ergenekon soruşturmasına yeni savcılar atanması" yönündeki taleplerinden sonra gerçekleşmesi soru işaretleri yaratmıştı. Şimdi de İstanbul Başsavcılığı'nda, HSYK'nın görevlendirdiği Kasım İlimoğlu, Rasim Işıkaltın ve Mustafa Çavuşoğlu'nun, Ergenekon soruşturmasına dahil edilip edilmeyeceği tartışması başladı. Görevlendirmeyi yapacak olan İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı'ya, "Ergenekon soruşturmasına dahil olacak savcı veya savcılar, son görevlendirilen üç isimden biri veya birkaçı yerine, daha önce başsavcılıkta görev yapmakta olan 16 savcı arasından belirlensin" önerisinde bulunulduğu iddia edildi. Üç savcının görevlerine başlamadığını belirten İstanbul Başsavcı Vekili Turan Çolakkadı şunları söyledi: "İhtiyaca göre değerlendirilecekler. Bu ihtiyaç, Ergenekon soruşturmasında da ortaya çıkabilir, bu durumda bu üç arkadaştan biri veya birkaçını uzun veya kısa süreli görevlendirebiliriz."

ERTOSUN ETKİSİ Mİ?
Görevlendirmede, HSYK'nın en kıdemli asil üyelerinden Ali Suat Ertosun'un etkili olduğu ileri sürüldü. Başsavcılık emrine verilen Kasım İlimoğlu'nun Anasol-M hükümeti döneminde Ceza ve Tevkif Evleri Genel Müdürü olan Ali Suat Ertosun'un teklifiyle Adalet Bakanlığı tetkik hâkimliğine getirildiği öğrenildi. Ertosun, cezaevlerinin yeniden yapılandırılması ve reformu çalışmaları kapsamında F Tipi cezaevlerinin inşaatında rol almıştı. Bu süreçteki hizmetlerinden dolayı "devlet üstün hizmet madalyası"na layık görülmüş, ödülünü Cumhurbaşkanı Sezer'den almıştı. Sabancı suikastı sanığı Mustafa Duyar'ı cezaevinde infaz ettirdiği öne sürülen Vedat Ergin, Ertosun'un Duyar'a yakınlık gösterdiğini öne sürmüştü. Ertosun ise "daha önce soruşturdular. Duyar ile bir görüşmem olmadı" dedi.