kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat

Kaç para verildiğini söyleyemem, çünkü...

17.01.2009
İLİŞKİLİ HABERLER
Kaç para verildiğini söyleyemem, çünkü...
- Pazarlıklar ateşli mi geçti?
- Çok basit düzeyde İngilizce bilen bir korsan temsilcisi ile bizden bir kişi belirledik, hep o konuştu. Belirli bir düzen içinde ve bize söylenen formül çerçevesinde konuştuk. Hep sakince, çok terbiyeli bir biçimde konuşuldu, karşı tarafta da öyleydi. Hiçbir zaman gerginlik olmadı, bir iki gün küsüştüğümüz oldu. Karşılıklı görüşmelerde istenmeyen birtakım teklifler olduğu zaman görüşmeler birkaç gün kesildi. Bizim korsanlar en kötü, en insafsızlardan değilmiş zaten.
Bize baştan bu danışmanlar; 'Hazırlıklı olun, dövmezler ama dövülüyoruz diye ailelere telefon açtırırlar, havaya ateş açarlar personeli öldürüyoruz,' dediler.
Neyse ki böyle bir şey olmadı.

- Para konusunda anlaşınca, teslimat nasıl yapıldı?
- Anlaştıktan sonra, Noel olmak üzereydi, tüm bankalar kapalı, ödenecek miktarın nakit olarak bulunması hep sorun oldu. Sonuç olarak 71. günde kurtardık. Paraşütten bir torpido şeklinde kutunun içinde para teslim edildi. Rakam vermek istemiyorum.

- Neden?
- Çünkü diğer gemiler orada.
Danışmanlık aldığımız şirket, rakamı telaffuz etmememiz gerektiğini söyledi.
Çünkü hâlâ orada Türk denizcileri var, onların işini zorlaştıracak bir şey bu.
Çünkü bu kıyas olur, oradaki personelin ailelerini üzer, gemi sahiplerini zor durumda bırakır. Çünkü o gemide stres artmıştır, 'bizim ki kurtarıldı, onlarınki hâlâ kurtarılamadı,' diye. Biz personelin sabrı taşacak, olay çıkacak diye çok korktuk. Ama neyse ki olmadı. Büyük bir krizden minimum etkiyle çıkabildik.

- Personelin böyle bir eğitimi var mıydı?
- Son 10 senedir, denizcilik çok katı kurallar çerçevesinde yapılmaya başlandı. Dolayısıyla tüm bilgilere sahip personel. Gemilerde her konuda eğitim verilir ama korsanlar tarafından basılma ve kaçırılmaya karşı açık söylemek gerekirse bir eğitim yok.