kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Papazın Çayırı’ndaki ilk maça ait bu fotoğraf, Yapı Kredi Yayınları’ndan yayımlanan İkinci Meşrutiyet’in İlk Yılı isimli kitapta yer alıyor.

Derbiler derbisi yüz yaşında

ÖZGÜR ÇAKIR
17.01.2009
17 Ocak 1909'da bir çayırda oynanan maçla başlayan Fenerbahçe Galatasaray derbisi, bugün spor dünyasının en heyecanlı olaylarından biri olarak görülüyor..
Bundan tam yüz yıl önce 17 Ocak 1909'da Kadıköy'de Papazın Çayırı'nda henüz çiçeği burnunda iki futbol takımı soğuk bir havada maç yaptı. Tahta kalelere iki gol giden maçı izleyen çok az sayıdaki insan ve sahadaki 22 oyuncu, yıllar sonra bu iki takımın arasında daha da şiddetlenecek ezeli bir rekabet başlayacağının farkında değillerdi. Maç Fenerbahçe ve Galatasaray arasındaydı.
Dün yani 17 Ocak 2009 bu ezeli rekabetin başlamasının yüzüncü yılıydı. Heyecan, sevinç ve üzüntü dozajı bol, öncesinde ve sonrasında sokakta, işyerinde evde günlerce konuşulan derbiler, tüm dünyada futbol kültürünün en renkli görüntülerine sahip oluyor. İtalya'da Milan-Inter ve Roma-Lazio, İskoçya'da Glasgow Rangers- Celtic, İspanya'da Barcelona-Real Madrid, Arjantin'de Boca Juniors-River Plate ve tüm dünyada onlarca takımın oynadığı derbi maçlarının Türkiye'deki en ateşlisi, ise tartışmasız Fenerbahçe ile Galatasaray arasında yaşanıyor. Üstelik dünya derbiler sıralamasında da ilk 10'a girecek kadar önemli görülüyor.
Taraftar ruhu her maçta renklere gönül verenlerin karşılıksız duygularıyla yaşamasına rağmen, bu tip maçlarda hem taraftarlar hem de futbolcular bir sınava girmiş gibi ya da bağlılıklarını temize geçmiş gibi oluyor. Son yıllarda bu duygu yerini biraz şiddet ve karşı takımdan nefret etmeye bırakmış olsa bile dün yüz yaşına giren derbi, futbol tarihimizde kapladığı alanı sonuna kadar koruyacak gibi gözüküyor. Biz de yüzüncü yıl dolayısıyla iki takım için ter dökmüş ve kaptanlık yapmış ve saha içinde sorumluluğu üstlenmiş futbolculara derbi hissiyatını ve unutamadıkları anılarını sorduk.
Haberin fotoğrafları