kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
12 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Stratejileri emekli paşalar belirliyor

ECEVİT KILIÇ
ECEVİT KILIÇ
11.01.2009
* Ergenekon yapısının ikinci katmanında kimler var? Emekli paşalar. Stratejiyi bunlar belirliyor. Üçüncü katmanda ise vurucu timler dediğimiz tetikçileri görüyoruz. Veli Küçük, Muzaffer Tekin, İbrahim Şahin gibi.

* Son katman? Onlarla ilgili kanaattim çok net değil. Ya işin içindeler ya da sempatizanlar. Dördüncü grubu ikiye ayırmak lazım. Birincisi naifler. Bunlar, "Darbe olsa Türkiye kurtulur" diye düşünenler. Ama soruşturmaya takıldılar. İkincisi ise basın ayağı. 2004'ün en önemli olayı kamuoyu seferberliği etrafında yapılan basın organizasyonudur. Bu dönemde belli çizgideki TV kanalları pıtırak gibi ortaya çıktı. Bunların hangisinin kendiliğinden yayına başladığı, hangisinin de bu sistem için üretildiğini bilmek mümkün değil. Bir gazetenin yapılanması var; eskiden MİT'le, jandarma teşkilatıyla bağlantılı isimler burada birikti. Bu medya organizasyonun önemli bir ayağı da Cumhuriyet gazetesi. Bu işin merkezi. Merkez derken direncin merkezini kastediyorum.

* Kim yönlendiriyor bu grupları? "1 numara, 2 numara" gibi ilginç ama biraz da gayriciddi iddialar var... Bir merkezin olduğunu düşünmüyorum. Zaten bu tür yapılanmalarda merkezin olması riskli. Değişime direnen Susurluk artıkları, mafyanın bir kısmı, emekli generaller zamanla bütün içinde hareket etmeye başladı. Bu bir network. Bu networkun içinde birebir temas kolaydır. Merkezi yoktur. Ama yanılıyor olabilirim de. Savcı, merkezin olduğunu söylüyor.

* Bulunan silah depolarını nasıl açıklayabiliriz? Zaten bunların birbiriyle temasından sonra bir dizi eylem ve girişim görüyoruz. 2007'de vesayetçi rejim, en büyük kalesini kaybetmeyle karşı karşıya geldi; Cumhurbaşkanlığı. Cumhuriyet mitingleri oldu. Arkasından muhtıra geldi. İddialara göre, bu tetikçi gruplar 2009-2010'a doğru toplumsal gerilimi tırmandırarak, üniversitelerin ve sokaktaki insanların direncini iktidarı alaşağı etmeye doğru götürecekti.

* Silahlar davaya burun kıvıranların tavrını değiştirir mi? Kafalarını karıştırdı. Bununla birlikte şimdi de Ergenekon davasını ikiye ayırmaya başladılar; birincisi Susurluk bağlantısı. İkincisi ise 'AK Parti'nin siyasi manevrası olan Ergenekon.' Orgeneraller, eski Başsavcı ve eski YÖK Başkanı'nın gözaltına alınmasının başka bir amaç etrafında olduğunu düşünen bir anlayış var. Ama o anlayış değişecektir.