kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Ocak 2009, Cuma
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye Hamas'ı ikna edebilir

NUR BATUR - ANKARA
08.01.2009
AB Yüksek Komiseri Solana, ateşkesi sağlamak için İsrail ve bölge ülkelerinden sonra dün de Ankara'daydı. Başbakan ve Cumhurbaşkanı'yla temaslarını, beklentilerini SABAH'a anlattı..
Gazze'de süren savaşın bölgeye yayılması korkusu yaşanırken Ankara'ya gelen AB'nin Dış Politika ve savunma temsilcisi Javier Solana Sabah'a konuştu. Cumhurbaşkanı Gül ve Başbakan Erdoğan'la görüşen Solana Türkiye'den isteklerini açıkladı. "Hamas'la ilişkiniz var. Söyleyin roket saldırılarını durdursun. Kalıcı ateşkes için mutlaka saldırıları durdurmalıdır. Tünellerden Gazze'ye silah sokmaktan da vazgeçmelidir. Roketleri oynamak için sokmuyor değil mi?" dedi.

'HAMAS HATA YAPTI'
* İsrail Hamas'ın silahlanmasını önlemeye ve roket saldırılarından kendisini savunmaya mı çalışıyor? Yoksa saldırılar insanlık tarihine kara leke olarak mı geçecek?
Kuşkusuz her ülkenin kendisini savunma hakkı var. Bu tartışılamaz. Ama, bu hak dünyanın da savunduğu değerler çerçevesinde olmalıdır. Ama şu anda önemli olan nasıl başladığını yargılamak değil. Önemli olan durdurmaktır. Çatışmaları, yeniden başlamayacak şekilde durdurmalıyız.

* Hamas'ın sivilleri rehine aldığını söyleyenler var ne diyorsunuz?
Kimsenin sivillerin kullanıldığından kuşkusu yok. Bu da çatışmalarda yaşanan dramın bir parçası. Ama aynı zamanda da bir şeyi anlamamız gerekiyor. Dünyada nufusun en yoğun olduğu bir topraktan söz ediyoruz. Bu da dikkate alınmalıdır.

* Hamas yüzünden Gazze'ye bu kadar uzun süre ekonomik ambargo uygulamak ve 1 milyon insanı dünyadan tecrit etmek büyük bir hata olmadı mı?
Yakın tarihin mutlaka ayrıntısıyla değerlendilmesi gerekiyor. Alınan bazı kararların bazı sonuçları oldu. Ama unutmayın ki, Filistin Yönetimi için bir seçim yapıldı ve Mahmud Abbas seçildi. Bir hükümet kurulması imkanı doğmuştu ama bunu Suudi Arabistan ihlal etti.. Sonra da Gazze'de şiddete dayanan bir yönetim değişikliği oldu. Hamas o zaman büyük bir hata yaptı ve bu hatanın ağır sonucunu o günden beri yaşıyoruz.

* Başbakan Erdoğan, İsrail'i AB'den çok daha ağır bir uslupla eleştirdi. Görüş ayrılığınız ortaya çıkmadı mı?
Bence Başbakan Erdoğan, AB ve bölgedeki diğer ülkelerin yaptığı gibi ateşkes sağlamaya çalışıyor. Aralık ortasında New York'taydık. 2 gün sonra BM Güvenlik Konseyi karar aldı. Ama birkaç gün sonra her şey bozuldu.

* 2 yıl öncesini hatırlarsak Hamas Gazze'de parlamento seçimlerini kazanmıştı. Filistin halkının yasal temsilcisi sayılmaz mı?
Hayır. Biz sadece tek bir Filistin halkını tanıyoruz. Eğer iki Filistin halkı ve iki idare olarak bakarsak yanlış yaparız. Tek bir Filistin, tek Devlet Başkanı ve yönetim var. O da Mahmud Abbas'tır.

* Hamas'ı Ortadoğu'da İran'ın oyuncağı olarak görenler var. Siz nasıl bakıyorsunuz?
Hamas'ın Arap Birliği'nin temsilcisi olmayan başka ülkeler tarafından finanse ediliyor.

* İsim vermek istemiyor musunuz?
Tahran bunlardan biri..

* Hamas silahların sokulduğu tünellerin kontrol edilmesini kabul edecek mi sizce?
Ümit ederim 24 saat içinde kabul eder ve ateşkes sağlanır. Ama bilmiyorum. Ümit ediyorum.