kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Ocak 2009, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Çiftçileri dolandıran şebeke çökertildi

AA
Giriş Saati : 06.01.2009 11:03
Güncelleme : 06.01.2009 19:04
Yeni Haber
Jandarma ekiplerinin Gaziantep, Konya, Samsun ve Ankara'da eş zamanlı gerçekleştirdikleri operasyonda, çiftçileri dolandırarak aldıkları yaklaşık 624 ton mısır ile 150 ton pamuk küspesini yem fabrikalarına düşük fiyattan satan 9 kişi gözaltına alındı.

Ankara Jandarma Komutanlığı ekipleri, 3 çiftçinin şikayeti üzerine, Türkiye genelinde çiftçilerin mahsullerini para ödeme vaadiyle alan bir grubun varlığını tespit etti Cumhuriyet Savcılığının talimatıyla başlatılan soruşturma sonunda Gaziantep, Konya, Samsun ve Ankara'da ''Güven'' adı verilen operasyon gerçekleştirildi. Operasyonda Şerif S. Samsun, Serkan K, Mahmut Ç, Tarık P, Hakan Ç. ve Murat B. Ankara, Ali K. ve Hasan G. Gaziantep, Ahmet Ş. ise Konya'da gözaltına alındı.
Zanlılarla birlikte 2 adet otomobil, 2 adet tabanca, 47 adet fişek, 1 adet otomatik av tüfeği, 2 adet sahte sürücü belgesi, 5 adet sahte nüfus cüzdanı, sahte kaşeler, bilgisayar kasaları ve hayali şirkete ait çok sayıda fatura ele geçirildi.

Ankara başta olmak üzere operasyonun düzenlendiği illerde gözaltına alındıktan sonra Ankara Jandarma Komutanlığı'na getirilen 9 zanlı sorguya alındı.

Zanlıların ifadeleri ile soruşturma süresince yapılan teknik takip sonucunda şebekenin çiftçileri nasıl dolandırdığı ortaya çıkartıldı.
Buna göre, daha önce benzer suçlardan aranan şebeke üyeleri yakalanmamak için ilk olarak sahte kimlik ve sürücü belgeleri düzenledi. Daha sonra zanlılardan Hakan Ç. ve Murat B. zahire alım-satım işiyle uğraşan gerçek bir şirket kurdu.

Zanlılardan bir diğeri ise bu sürede sahte kimlikle Gölbaşı'nda Azimli Limited Şirketi'nin kurulmasını sağladı. Şirketlerin ve alınacak tahılların depolanacağı geçici depoların da kiralanmasından sonra zanlılardan Şerif S. kendisini şirketin alım-satım müdürü olarak tanıtarak, çiftçiler tarafından tanınan işadamlarına ait sahte kaşelerle hazırlanmış teminat belgelerini dolandırmayı planladıkları çiftçilere gönderdi. Zanlı, 623 ton 769 kilo mısır ile 150 ton pamuk küspesini parasını sonra ödemek vaadiyle çiftçilerden satın aldı. Kiralanan kamyonlarla çeşitli depolara getirilen tahıllar değerinin altında yem fabrikalarına satıldı.

OPERASYON DEVAM EDECEK

Soruşturma sonucunda zanlıların dolandırdıkları çiftçiler üzerinden yaklaşık 300 bin TL haksız kazanç elde ettikleri değerlendirilirken, Türkiye genelinde benzer olaylar neticesinde mağdurların olup olmadığının araştırıldığı ve operasyonun ikinci ayağını ise bilerek bu ürünleri satın alan yem fabrikaları yetkililerinin oluşturacağı bildirildi.

Ankara Jandarma Komutanlığında sorguları devam eden zanlıların yarın sabah saatlerinde adliyeye sevk edilecekleri öğrenildi.

Bu arada, benzer dolandırıcılık olaylarına karşı çiftçileri uyaran Jandarma yetkilileri, ürünlerini tanımadıkları ve emin olmadıkları kişilere vermemelerini ve mümkün olduğu kadar veresiye satış yapmamalarını istedi.