kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

İddialara Mey İçki'den yanıt

Giriş Saati : 05.01.2009 17:58
Yeni Haber
İLİŞKİLİ HABERLER
İddialara Mey İçki'den yanıt
Mey İçki, ''içki üretimi yapan bir şirkete ayrıcalıklı davranıldığı'' iddialarına ilişkin olarak, ''Şirketimizin korunması veya menfaat sağlanması söz konusu olmadığı gibi tam tersine, Maliye Bakanlığının, yerleşmiş uygulamalarını hiçbir haklı neden olmadan değiştirmesi ve şirketimiz aleyhine uygulama yapması söz konusudur'' açıklamasında bulundu.

Mey İçki A.Ş'den yapılan yazılı açıklamada, CHP Grup Başkanvekili Kemal Kılıçdaroğlu'nun, ''Türkiye'de içki üretimi yapan Amerikalı bir şirketten yasa çıkacak diye özel tüketim vergisi alınmadığı, Maliye Bakanının bu şirkete ayrıcalıklı davrandığı ve hükümetin bu şirketi affettiği'' yönündeki açıklamalarına dayandırılarak, internette dolaşan bazı belgelerde Mey İçki'nin adından söz edildiği belirtildi.

Açıklamada, Mey İçki'nin, kısa geçmişine karşılık ülkenin en yüksek vergi ödeyen şirketlerinden biri olduğu ifade edilerek, şirketin 2007 yılında 670 milyon TL'si ÖTV olmak üzere toplam 904 milyon TL vergi ödediği kaydedildi.

İddiada söz edilen vergi ödemelerinin şirketin havaalanlarında, sınır kapılarında bulunan Gümrük Hattı Dışı Vergisiz Eşya Satışı (Duty Free) mağazalarında yapılan satışlarının ÖTV'si ile ilgili olduğu ifade edilen açıklamada, bu mağazalarda satılan ürünlerin her türlü vergiden muaf olup, yurt dışına çıkan yolcular tarafından belli kurallar çerçevesinde satın alındığına işaret edildi.

Duty Free operatörlerine alkollü içki ihracatı yapmakta olan Mey İçki'nin, ÖTV kanunu uyarınca ihraç edilen ürünün ÖTV'sini tecil ve terkin ettirdiği belirtilen açıklamada, yasa hükümlerinde ve şirketin uygulamalarında bir değişiklik olmamasına karşılık Büyük Mükellefler Vergi Dairesinin Aralık 2006-Haziran 2007 tarihleri arasındaki satışlara ilişkin ÖTV tutarlarını talep eden 7 adet ödeme emri gönderdiği anlatıldı.

Açıklamada, vergi dairesinin, 5 gün sonra yanlışlık yapıldığı gerekçesiyle iptal ettiği ödeme emirlerini 2008 yılı nisan ayında tekrar düzenlediği ve aynı döneme ait ÖTV tutarlarının ödenmesini istediği ifade edildi.
Bunun üzerine Mey İçki'nin açtığı davalar sonucunda 24 Aralık 2008 tarihinde Maliye Bakanlığının haksız bulunduğu ve ödeme emrinin iptaline karar verildiği aktarılan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Şirketimiz bu haksız ve tek taraflı uygulama konusunda Maliye Bakanlığına şikayette de bulunmuş ancak, buna olumlu bir yanıt alınamamıştır. Bunun üzerine Maliye Bakanlığı aleyhine de dava açılmıştır. Bu dava halen sürmektedir. Dolayısıyla Sayın Kılıçdaroğlu tarafından iddia edildiği gibi, şirketimizin korunması veya menfaat sağlanması söz konusu olmadığı gibi tam tersine, Maliye Bakanlığının, yerleşmiş uygulamalarını hiçbir haklı neden olmadan değiştirmesi ve şirketimiz aleyhine uygulama yapması söz konusudur.''

DUTY FREE MAĞAZALARDA YERLİ İÇKİLERİN VERGİLİ SATILMASI

Bu konu ile ilgili mevzuatın ilgili mercilerce doğru değerlendirilmesinde bir sıkıntı olduğu ve bazı hususların netleştirilmesi gerektiği ifade edilen açıklamada, şu görüşlere yer verildi:

''Vergi dairesinin ödeme emrine baz olan yanlış yorumuna göre; Duty Free mağazalarda satışına izin verilen tüm yabancı içkiler serbestçe ithal edilmekte ve vergisiz olarak satılmakta iken Türkiye'de üretilen yerli içkilerin bu mağazalara vergili satılması talep edilmektedir. Aynı mağazalara ithal içkiler vergiden muaf olarak satılırken, yerli içkilerin vergili satılmasının haksız rekabet oluşturacağı açıktır. Yerli içkinin yabancı içkinin bir kaç katı fiyatına alıcı bulması mümkün değildir.''

AA