kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Misket bombası mı?

Giriş Saati : 05.01.2009 13:28
Güncelleme : 05.01.2009 22:30
Yeni Haber
İsrail'in Gazze'ye karşı saldırılarında kullandığı bombaların misket bombası olup olmadığı tartışılıyor.

"Bomba içinde bomba" olarak da bilinen misketler hedefe atıldıktan sonra içindeki yüzlerce küçük bomba geniş bir alana yayılarak patlamaya başlıyor. Bu nedenle çok sayıda sivil de hayatını kaybediyor. Misket bombasının bir diğer ürkütücü yanı da mayın etkisi göstermesi. Küçük bombaların bazıları infilak etmeden uzun süre boyunca toprakta kalabiliyor. Atıldıktan aylar sonra üzerine basıldığında mayın etkisi göstererek ölümlere ve yaralanmalara neden oluyor.

İşte misket bombası hakkında bazı bilgiler...

MİSKET BOMBASI NEDİR?

"Bomba içinde bomba" olarak bilinen misket bombası, hedefe atıldığında "ana bomba" infilak edince içindeki yüzlerce misket büyüklüğündeki bombacıklar çok geniş alana yayılarak arka arkaya infilak ediyor.

Havadan ve karadan atılabilen, havada kırılarak açılan misket bombaları birkaç futbol sahası büyüklüğündeki alana ihtiva ettiği 200 civarındaki bombacıkları bırakıyor.

Mühimmatın atıldığı bölgedekiler ölüyor ya da yaralanıyor. Çok sayıda bombacık da hemen infilak etmemesi nedeniyle kara mayınları gibi yıllar sonra sivilleri öldürüyor ya da sakat bırakıyor.

NE ZAMAN VE NERELERDE KULLANILDI?

-İlk kez Sovyetler Birliği tarafından 1943'te Nazi birliklerine karşı kullanıldı.

-ABD ordusunun 1964-1973 arasında Laos'ta yaklaşık 260 milyon misket bombası attığı bildiriliyor.

Bugüne kadar yaklaşık 400 bini temizlenebilen bu mühimmat, 11 bin kişiyi öldürdü.

-ABD, Rusya, İngiltere, Fransa, Hollanda, İsrail'den Etiyopya Eritre'ye kadar en az 15 ülke tarafından kullanıldığı bilinen misket bombaları, az sayıda silahlı grup tarafından da kullanıldı.

-Yoğun olarak Körfez Savaşı'nda, Çeçenistan'da, eski Yugoslavya'da, Afganistan ve Irak'ta kullanılan misket bombaları, NATO'nun Sırp güçlerinin Kosova'dan çıkarılması için 1999'da düzenlediği hava saldırısında, İsrail'in 2 yıl önce Hizbullah'ı hedef aldığı Güney Lübnan saldırıları sırasında da atıldı.

-Rusya, havadan ve karadan atılan birkaç tip misket bombasını 2008'de Gürcistan'ın Gori bölgesinde birkaç yerde kullanırken, aynı dönemde Gürcistan da Rusya ile çatışmasında misket bombaları attı.

SİVİLLER İÇİN BÜYÜK TEHDİT

-Savaşlar sonrasında da siviller için daimi tehlike oluşturan misket bombalarının kayıtlara geçen kurbanlarının çoğunu siviller, yaklaşık dörtte birini de çocuklar oluşturdu. Uluslararası sivil kuruluşlara göre misket bombaların kurbanlarının yüzde 98'ini siviller, yüzde 27'sini çocuklar oluşturuyor.

-Misket bombalarının zarar verdiği sivillerin yüzde 60'ının, günlük faaliyetleri sırasında bu mühimmatın kurbanı olduğu belirtiliyor.

STOKLARI

-Misket bombalarının yaklaşık 4 milyar olduğu tahmin edilen dünya çapındaki stokunun dörtte birinin ABD'nin elinde olduğu bildiriliyor. Yaklaşık 76 ülkede bu mühimmatın stoku bulunuyor.

Toplam 34 ülkenin misket bombalarının 210 farklı tipini ürettiği biliniyor.

-Norveç, Oslo'da yapılan görüşmelerle 1997'de kara mayınlarının yasaklanmasını öngören anlaşmasının imzalanmasının ardından misket bombalarına karşı kampanyalara da Şubat 2007'de başladı.

Misket bombaları gibi kara mayınları da askerlerden çok sivilleri öldürdüğü için eleştiriliyor.

Uluslararası Kara Mayınlarının Yasaklanması Kampanyasının başkanı Amerikalı Jody Williams, çabalarından ötürü 1997 Nobel Barış ödülüne layık görüldü ve anlaşmanın altında şu an 156 ülkenin imzası bulunuyor.

-Belçika, Mart 2007'de misket bombaları yapan firmalara yatırım yapılmasını suç sayacağını bildiren ilk ülke oldu.

AA