kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Buzulların erimesi çevre için iyiymiş

DIŞ HABERLER
05.01.2009
İngiliz uzmanlar: Eriyen buzullardaki demir yosunlarla karışınca, oksijen üretiyor. Yani buzulların erimesi, çevre için aslında yararlı..
İngiltere'nin Leeds Üniversitesi bilim adamlarına göre küresel ısınmaya karşı insanlığı, sanılanın aksine eriyen buzullar koruyor. Uzmanlara göre, tüm dünya genelinde küresel ısınmanın sembolü haline gelen eriyen buzullar aslında sanıldığı gibi gidişatı olumsuz yönde tetiklemiyor. Bu ilginç tezin öncülerinden profesör Rob Raiswell çalışmalarının, "doğanın insanlığa daha çok zaman tanıdığını" gösterdiğini belirtiyor.

'ZAMAN KAZANDIRIYOR'
Uzun bir süredir Antarktika'da incelemeler yapan Raiswell ile ekibi, yosunlar ve buzullardan eriyen demir parçacıklarının küresel ısınmaya olumlu etkiler yaptığını tespit etti. Çalışmalarını kamuoyu ile paylaşan Prof. Raiswell'e göre, buzulların tabanlarından ciddi oranda demir parçacıkları eriyerek okyanus suyu ile karışıyor. Akıntılar ile yüzeye yaklaşan parçacıklar taze yosunlarla karışarak su yüzeyine ulaşıyor. Oluşan bu karışım da, havadaki karbondioksitleri emerek fotosentez yolu ile oksijen üretiyor. Ayrıca demir parçacıkları emdikleri karbondioksiti çekip yosunlardan ayırarak okyanusun dibine indiriyor. Daha sonra da suyun altında muhafaza ettiği zararlı karbondioksitin bir daha yeryüzüne yayılmasını da engelliyor. Raiswell bu doğrultuda da buzullardaki erimeler arttıkça, karbondioksitleri yok eden demir parçacıklarının çoğaldığını vurguluyor ve ekliyor: "Doğa kendiliğinden küresel ısınmanın önüne geçiyor diyemeyiz. Sadece bize zaman tanıyor."