kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Misket bombası ve uranyum iddiası

Ceyda KARAASLAN ANKARA
04.01.2009
İsrail bombalarının havada yarattığı görüntü ve bazı görgü tanıklarının iddiaları "Misket bombası" şüphesini doğurdu. Bir diğer iddia da, yaralılarda uranyum izine rastlandığı..
İsrail'in Gazze'ye düzenlediği harekatta kullanılan bombaların, havai fişek gibi saçılan ve düşerken çok geniş bir alana yayıldığı görüntüler akıllara, "Acaba İsrail, yasaklanan misket bombalarını mı kullanıyor" sorusunu getirdi. Sameh Habeeb isimli bir Filistinli de gördüklerini internette, "Büyük bir bombayı atıyorlar. Ancak yere düşerken bomba daha küçük yüzlerce bombaya ayrılıyor" diye tanımladı. Bir başka sitede de İsrail'in misket bombası kullandığı yönünde bir video yayınlandı. SABAH'a konuşan üst düzey askeri yetkililerse, ABD ve Rusya'nın yanı sıra İsrail'in de misket bombalarının yasaklanmasını öngören uluslararası antlaşmayı imzalamadığına dikkat çekti. "Bomba içinde bomba" olarak da bilinen misketler, ilk kez Sovyetler Birliği tarafından 1943'te Nazilere karşı kullanıldı. İsrail'in 2 yıl önce Hizbullah'ı hedef aldığı Güney Lübnan saldırıları sırasında da yine bu bombalar atıldı.

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

KURBANLARIN ÇOĞU SİVİLLER
Misket bombaları hedefe atıldıktan sonra içindeki yüzlerce küçük bomba geniş bir alana yayılarak patlıyor. Küçük bombaların bazıları infilak etmeden uzun süre toprakta kalabiliyor. Üzerine basıldığındaysa infilak ediyor. Misket bombaları kurbanlarının yüzde 98'ini siviller, yüzde 27'sini çocuklar oluşturuyor. Aydınlatma fişekleri ise füze gibi fırlatılıyor ve yere düşerken ucundaki küçük lambalar sayesinde atıldığı alanı aydınlatıyor. Bu arada İran'ın Press teleziyonu da bir başka iddiayı gündeme getirdi. Norveçli sağlık görevlilerinin açıklamalarına göre, yaralanan Filistinlilerin vücutlarında uranyum parçacıklarına rastlandı. Bunun, nükleer başlıklı bombanın kanıtı olabileceği savunuldu.