kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Erikli Baba Dergâhı, Osmanlı’nın ilk yıllarından beri İstanbul, Zeytinburnu Kazlıçeşme’de bulunan Alevi Bektaşi dergâhlarından bir tanesi.

Erikli Baba'da Muharrem sohbeti

Erhan DOĞAN
04.01.2009
Zeytinburnu Kazlıçeşme'de bulunan Erikli Baba Dergâhı, Muharrem sohbetleriyle Alevi-Sünni kaynaşmasına sahne oldu..
İstanbul Zeytinburnu Kazlıçeşme'de bulunan Erikli Baba Dergâhı'nda Muharrem ayı boyunca her akşam iftar "oruç açma" gerçekleşiyor. Bu "oruç açma"yı ise Alevi hayırseverlerin yanı sıra Sünni hayırseverler de üstleniyor. Ancak dergâhta, "oruç açma"nın kim tarafından gerçekleştirildiği gizli tutuluyor. Muharrem orucu boyunca gerçekleştirilen "oruç açma"ya hergün yaklaşık olak 800 kişi katılıyor. Muharrem orucu tutan Alevi vatandaşlar Erikli Baba Dergâhı'nın girişinde bulunan Erikli Baba türbesine niyaz ettikten sonra aşevinde dedenin okuduğu dua ile oruç açılıp cunu açtıktan Muharrem sohbetlerine katılıyor. Erikli Baba Dergâhı'nda dün gerçekleşen "Muharrem sohbetleri" nin diğerlerinden farkı, bu kez Alevi-Sunni ortaklığında gerçekleşmesi oldu. Alevi Dedesi Binali Doğan'ın "Dar" duasının ardından İhlas ve Fatiha sureleri okundu. Beyazıt Camisi İmamı Suat Göztok Kur'anı Arapça okuduktan sonra Binali Doğan da Türkçesini okudu.

'KERBELA ORTAK ACI'
Mersiyelerin okunmasının ardından da Harun Tokak, Hz. Hüseyin ve Kerbela Olayı'nı anlattı. Kendisinin Sünni bir Müslüman olduğunu dile getiren Tokak, ağabeyinin isminin Ali, kardeşinin ise Hasan olduğunu belirterek "Kerbela hepimizin ortak acısıdır" dedi. Muharrem sohbetlerine Zeytinburnu Belediye Başkanı Murat Aydın da katıldı. Erikli Baba Kültür Derneği Başkanı Metin Tarhan, Alevi-Sunni ayırımı olmadan bir arada olmaktan mutluluk duyduklarını belirterek "Kapımız herkese açıktır" dedi.