kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
5 Ocak 2009, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Türkiye baskıyı artıracak

Duygu GÜVENÇ ANKARA
04.01.2009
Cumhurbaşkanı Gül, Dışişleri Bakanı Babacan ve kurmayları ile dün Gazze'yi görüştü. Dışışleri Konutu'ndaki görüşmede BM, İKÖ ve AB üzerindeki baskının artırılması kararı alındı..
Arap Ligi, İslam Konferası Örgütü (İKÖ) ve Birleşmiş Milletler nezdindeki girişimlerden henüz tatmin edici bir sonuç alamayan Ankara, Gazze'ye yönelik saldırılara son vermek ve ateşkesi sağlamak için sürdürdüğü çabalara devam etme kararı aldı. İsrail'in Gazze'ye yönelik kara harekatının başlamasının ardından Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Dışişleri Bakanı Ali Babacan ve kurmaylarını dün saat 14.00'te Dışişleri Konutu'nda topladı. Yaklaşık 2.5 saat süren toplantıda, duruma ilişkin bilgi alan Gül, Gazze'ye insani yardımın ulaştırabilmesi için Mısır ile temasların devam ettirilmesi, Suriye ile Mısır-Ürdün-Suudi Arabistan arasındaki görüş ayrılıklarını giderme çabalarının sürdürülmesi ve BM'den karar çıkması için temasların sürmesi talimatını verdi. Türkiye ayrıca AB üyesi ülkelerle de temasa geçecek. Girişimler, hükümet tarafından onaylandıktan sonra sürdürülecek. Gül, toplantı öncesinde Başbakan'la telefonla görüşerek Ortadoğu turu ile ilgili de bilgi aldı. Toplantıda ele alınan konular şöyle:

FOTOĞRAFLAR İÇİN TIKLAYINIZ...

BM'DE OBAMA ENGELİ: Haftasonu yapılan BM Güvenlik Konseyi toplantısından sonuç çıkmazken, bu hafta yapılacak toplantıda karar alınması için neler yapılabileceği masaya yatırıldı.Güvenlik Konseyi'nin Dışişleri Bakanları düzeyinde toplanması ihtimaline karşı da hazırlık yapılması kararlaştırıldı. İngiltere ve ABD'nin Konsey'de karar alınmasını önleyen tutumu ve Güvenlik Konseyi'nin 5 daimi üyesinden 4'ünün (Çin, Rusya, ABD ve İngiltere'nin) İsrail'in saldırılarını kınamadığı da ele alındı. ABD'de Obama yönetimi işbaşına gelmeden BM'den karar çıkmasının zor olduğu görüşü ağırlık kazanırken, Ankara güçlüklere karşın Güvenlik Konseyi'nde girişimlerini sürdürme kararı aldı. Dışişleri'nden dün yapılan açıklamada da BM Güvenlik Konseyi'nin derhal duruma el koyması istendi.

MISIR VE SURİYE İLE DİYALOG: Arap Ligi'nden ve İKÖ'den çıkan kararların da İsrail üzerinde bir yaptırım oluşturulmasının güçlüğünü anlatan kurmaylar Gül'e, Gazze'ye yardımların ulaştırılabilmesi için Mısır'ın kilit önemde olduğunu iletti. Mısır Devlet Başkanı Mübarek ile başlayan diyalogun sürdürülmesi ve Arap dünyasındaki görüş ayrılıklarını giderme çabalarına devam edilmesi benimsendi. Ankara bu çerçevede roket saldırılarını durdurmayan Hamas ile de temasını sürdürecek.

AB'YE AÇILIM: AB Dönem Başkanlığı'nı üstlenen Çek Cumhuriyeti'nden gelen açıklama da Ankara'yı hayal kırıklığını uğrattı. Çeklerin, İsrail'in saldırılarının "savunma amaçlı" olarak tanımlamasına karşın, 19-20 Ocak'ta Brüksel'e gidecek olan Erdoğan, konuyu AB Komisyonu Başkanı Jose Manuel Barroso'ya da iletecek.