kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
4 Ocak 2009, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kukla tiyatrosu sadece çocukları eğlendirmez!

ZEYNEP GÜLER - GÜNAYDIN
02.01.2009
Oyuncu Şehsuvar Aktaş ve eşi Ayşe Selen, Tiyatrotem adlı birkukla tiyatrosu işletiyor. Çift,kukla tiyatrosunun sadeceçocuklara yönelik sanılmasından şikayetçi: Bizim oyunlarımızdayaş sınırı yok!..
Yıllar önce 'Ortaoyun' olarak bilinen ve dönemin en gözde eğlencesi olan Hacivat'la Karagöz gösterileri, artık eskisi kadar gündeme gelmiyor. Ama gölge oyunları ve kukla tiyatroları günümüzde birçok tiyatro grubu tarafından özenle sahneleniyor. Kurulduğu günden itibaren geleneksel oyun türlerini sahneleyen, özellikle de kukla tiyatrosu ve gölge oyunlarından başarılı örnekler sunan Tiyatrotem, yeni oyunu 'Nasıl Anlatsak Şunu' ile geleneğini sürdürüyor.

BİR TARZIMIZ VAR
Tiyatrotem'in kurucuları; oyuncu Şehsuvar Aktaş ve eşi Ayşe Selen... "Meddah, hikaye anlatılıcılığı, gölge oyunu ve kukla türlerinden yola çıkarak kendi tarzımızı oluşturmayı amaçladık. Bu vesileyle bu tiyatroyu kurduk" diyen Şehsuvar Aktaş, kısıtlı olanaklarla tiyatro yaptıklarını söylüyor. Aktaş-Selen çifti, prömiyerini, 2008'in ocak ayında Berlin'de yaptıkları, Viyana'dan sonra İstanbul'da da sahnelemeye başladıkları 'Nasıl Anlatsak Şunu'da, doğaçlama bir metin ile seyircinin karşısına çıkıyor. Aktaş, oyunu şu sözlerle anlatıyor: "Oyun; anlatıcı olan kuklanın düşlediği hikayeyi, bir hayal perdesinde görme gayretini ve bu süreçte yaşadıklarını anlatıyor." Ayşe Selen ise oyunun bir yaş sınırlaması olmadığına dikkat çekiyor: Bu oyun, 7 yaşından itibaren herkesin izleyebileceği bir kukla tiyatrosu örneğidir." Gerek Türkiye'de gerekse Avrupa'da kukla tiyatrosu ve gölge oyununun çocuklara yönelik olduğuna dair yanlış bir yargının olduğunu dile getiren Selen, "Biz çocuk tiyatrosu ya da büyük tiyatrosu diye ayırmıyoruz. Oyunlarımızdan siz de keyif alırsınız, yedi yaşındaki yeğeniniz de... Biz oyunlarımızda 'her yaş içindir' diye bir ibare kullanıyoruz. Zaten gelen de pişman olmuyor" diye konuşuyor. Türkiye ve yurtdışındaki festivallere giden Tiyatrotem, bu ay sonunda Hindistan'da düzenlenecek bir kukla festivaline katılacak.
Haberin fotoğrafları