kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Çizerler
Sabah Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Buzz
 
24 Saat
24 Saat
OKUR TEMSİLCİSİ
Okur Temsilcisi

Jackman'ın kucağı

Haber, 15 Aralık tarihli gazetenin Dünya Raporu sayfasında, üstte iki fotoğrafla beraber, bir "bant" gibi yayımlandı.
Başlık, "Alman Bakan En Seksi Erkeğin Kucağında" idi.
Haber şöyleydi:
"Hollywood'un en seksi erkeği seçilen Hugh Jackman, Almanya Aile Bakanı Ursula von der Leyen'ı (31) kollarına alıp, stüdyoda gezdirdi. "İddiaya var mısın?" adlı programa katılan Jackman, ülkenin sevilen bakanı ile sohbet ederken bir anda 7 çocuk annesi Leyen'ı kucaklayarak koltuktan kaldırdı ve stüdyoda dolaştırdı. Olaya sadece gülerek tepki veren Alman Bakan, 5 dakika boyunca Jackman'ın kollarında kaldı. Leyen, daha sonra bir küçük çocukla çöp kutusuna girerek iddiayı kazanmış oldu."
Sevimli bir magazin haberi.
Belki baş sayfadan "7 Çocuklu Alman Aile Bakanı" başlığıyla da anons edilmemiş olsaydı o kadar dikkat çekmeyebilirdi.
"Haber bana -hiç adetim olmamasına rağmen- bu mektubu yazmaya zorladı. 65 yaşındayım ve ömrümün 25 yılı orta Avrupa'da geçti. Haberle ilgili olarak itirazlarım var. Benim canlı izlediğim 'İddiaya var mısın?' (Wetten dass) isimli programda olanlarla ilgili olanlar farklıdır" diye yazan Sadık Okyay, hataları sıralıyor:
* Ursula von der Leyen, yazıldığı gibi 31 değil 50 yaşındadır 1958 doğumludur.
* Hugh Jackman yazıldığı gibi bir anda bakanı kucaklayıp koltuktan kaldırıp beş dakika stüdyoda dolaştırmamış, bakan beş dakika Jackman'ın kollarında kalmamıştır.
* Von der Leyen sonra çocukla çöp kutusuna girip iddiayı kazanmadı. Von der Leyen çocuğun söylediğini yapabileceğine dair iddiaya girdi ve çocuk çöp tenekesi içinde bunu yaptı. Bunun üzerine iddiayı kazanan Von der Leyen sevincinden ve çocukla dayanışma babında ayakkabılarını çıkarıp, dar eteğinin verdiği zorluklara rağmen çöp tenekesine girdi. Çıkmaya yeltendiğinde aynı zorlukları yaşamasın diye Jackman centilmenlik yaptı ve oturduğu yerden kalkıp geldi, Von der Leyen'i kucaklayıp çöp tenekesinden çıkartarak hemen eski oturduğu yere götürüp bıraktı. Seyircilerden büyük alkış aldı. Daha sonra çocuklardan biri Von der Leyen'in ayakkabılarını getirdi."
Okyay, mesajını şöyle noktalamış:
"Bu kadar basit bir şeyin nasıl bu derece çarpıtıldığı hayret verici bir şey doğrusu. Üstelik Bakan'ın doğru yaşı Google'a Ursula von der Leyen yazılıp bir dakikada öğrenilebilecek iken.
Ben Türk gazetelerinde çıkan haberlere hep kuşkuyla yaklaşırım. Ama buna rağmen gönül istiyor ki en zorlu zamanlarında okuyucu olarak destek verdiğim gazetem bu tür gazetecilikten uzak kalıp zaten en düşük düzeyde olan meslek güvenirliğini daha çok yitirmesin."
Haberi hazırlayan Dış Haberler Servisi, öncelikle bilgi hataları ve "yalan yazma" ile ilgili olarak üzüntü belirtiyor. Aldığım bilgiye göre, söz konusu metin artık gazetede çalışmayan bir muhabir tarafından çevirilmiş. Çeviriler eskisi kadar olmasa da sorun yaratmaya devam ediyor. Serviste sıkı bir denetim sistemi gerekli. Dikkatlerden çıkmaması gereken nokta şu: gazetede yer alan bu tür yabancı kaynaklı metinler, yurtdışında oturup gazeteye ya kâğıt baskı ya da internet sitesi üzerinden erişen okurlarca çok daha yoğun izleniyor ve herhangi bir hata ile ilgili geri dönüşler çok daha sık oluyor.
Okur denetiminin böyle artması harika bir gelişme. Bu gelişmeye ayak uydurup kendine düzenli olarak çeki düzen veren gazetenin bundan kazançlı çıkacağı da aşikâr.