kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
29 Aralık 2008, Pazartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Cumhurbaşkanı Gül 3 kanunu onayladı

AA
Giriş Saati : 29.12.2008 21:36
Yeni Haber
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, 5827 sayılı ''Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun'', 5828 sayılı ''2009 Yılı Merkezi Yönetim Bütçe Kanunu'' ve 5829 sayılı ''2007 Yılı Merkezi Yönetim Kesin Hesap Kanunu''nu onayladı.

Cumhurbaşkanlığı Basın Merkezi'nden yapılan açıklamaya göre, Cumhurbaşkanı Gül'ün onayladığı kanunlar yayımlanmak üzere Başbakanlığa gönderildi.

5827 sayılı ''Türk Parasının Kıymetini Koruma Hakkında Kanunda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun''a göre Tür Parasının Kıymetini Koruma Kanunu hükümlerine aykırı hareket edenlere kesilen adli para cezaları, bundan böyle idari para cezaları olarak uygulanacak. Kanuna aykırı hareket edenler, 3 bin YTL'den 25 bin YTL'ye kadar idari para cezasına çarptırılacak.

Tahvil ile kıymetli madenler, taşlar ve ticari senetlerle, tediyeyi temine yarayan her türlü vasıta ve vesikalar, izinsiz olarak yurt dışına çıkaranlara veya yurda sokanlara, Kaçakçılıkla Mücadele Kanunu hükümlerine göre suç veya kabahat oluşturmadığı takdirde, kıymetlerin rayiç bedeli kadar, teşebbüs halindeyse bu bedelin yarısı kadar idari para cezası verilecek.

Her türlü mal, kıymet, hizmet ve sermaye ithal ve ihraç edenler veya bu işlere aracılık edenlerden, bu işlemlerinden doğan alacaklarını tayin edilen sürelerde yurda getirmeyenlere; yurda getirmekle yükümlü oldukları kıymetlerin rayiç bedelinin yüzde 5'i kadar idari para cezası uygulanacak. Para cezası, yurda getirilmesi gereken paranın yüzde 2,5 oranından fazla olamayacak.

İthalat, ihracat ve diğer kambiyo işlemlerinde, döviz veya Türk parası kaçırmak kastıyla, muvazaalı işlemlerde bulunanlara, yurda getirmekle yükümlü oldukları veya kaçırdıkları kıymetlerin rayiç bedeli kadar idari para cezası kesilecek. Bunun teşebbüs aşamasında kalması halinde verilecek ceza, yarı oranında indirilecek.
Bu kabahatlerin bir tüzel kişinin yararına işlenmesi halinde, tüzel kişiliklere de aynı miktarda idari para cezası verilecek.

Kabahatin konusunun yabancı para olması halinde, idari para cezasının hesaplanmasında, fiilin işlendiği tarih itibariyle Merkez Bankasının, bu paraya ilişkin döviz satış kuru esas alınacak. İdari para cezasına gecikme faizi de uygulanacak. Bu suçların tekrarı halinde cezalar 2 kat artacak.

İdari para cezasını vermeye Cumhuriyet savcısı yetkili olacak.