kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
26 Aralık 2008, Cuma
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Topkapı Sarayı

İstanbul yeni zenginliklere kavuşuyor

ATİLLA DORSAY
ATİLLA DORSAY
10.12.2008
Bayramda İstanbul'u ne kadar sevdiğimi kim bilir kaç kez düşünmüş, birçok kez de yazmışımdır. Bu (her şeye rağmen) güzel ve eşsiz kent, bayramın görece sakinliği içinde daha da güzel oluyor.
Aylar-yıllardır gidemediğiniz yerlere gitmek, göremediğiniz zenginlikleri izlemek için ne büyük bir fırsat... Diyelim ki Topkapı'yı, Ayasofya'yı, Kariye veya İslam Eserleri Müzesi'ni görmek, mantar gibi çoğalan özel müzeleri ziyaret etmek, Galata Kulesi'ne, Pierre Loti kahvesine, Çamlıca'ya çıkmak ne büyük keyif...
Öte yandan, kentin mimari ve restorasyonla ilişkili aksaklıklarına zaman zaman değiniyorum. Bunlara ya yanıtlar geliyor ya da o yanıtları olayların gidişi veriyor. En son, Topkapı Sarayı mutfaklarının perişan halini yazmıştım. Şimdi öğrendik ki, bu konu zaten gündemdeymiş, mutfakların onarımı ve böylece o harikulade Çin koleksiyonunun yeniden teşhiri işi, ihale edilmek üzereymiş.
Ayrıca ne zaman bitecek diye sorduğum Kabataş'taki çeşme bitti ve pırıl pırıl olarak açıldı. Yeni Cami Hünkar Mahfili ise Hürriyet'in 6 Aralık pazar ekinde geniş biçimde ele alındı. Meğerse bu iş gerçekten zor olmuş, çünkü çok sağlam bir onarım yapılmış. 2004'te başlayan ve İstanbul Ticaret Odası'nın yüklendiği onarım, tam 50 kişilik bir ekip tarafından yürütülmüş.
Yapının kendisinden çinilerine, ahşabından madenine çok şey hayata döndürülmüş. Ve Ocak 2009 sonunda müze olarak açılacakmış. Sevinmez misiniz?
Haberin fotoğrafları