kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
21 Aralık 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

CHP programı kabul edildi

Giriş Saati : 21.12.2008 15:47
Güncelleme : 21.12.2008 19:23
Yeni Haber
CHP 14. Olağanüstü Kurultayı'nda, delegeler, program taslağına ilişkin görüşlerini dile getirdi. Program değişikliği oy çokluğuyla kabul edildi.

Sheraton Otel'de düzenlenen kurultayda söz alan eski CHP Genel Başkanı Altan Öymen, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal'ın, ''partinin 2000'li yılların başında içerisinde bulunduğu duruma ilişkin yaptığı tespitlerle'' ilgili görüşlerini açıkladı.

CHP'nin oy oranının o dönemde düştüğüne ilişkin belirlemelerin daha önce de yapıldığını anımsatan Öymen, ''Daha önce dile getirmişti. Oy oranının düştüğünü söylemişti. O sırada genel başkan olduğum için benimle birlikte çalışan arkadaşlarımın bu şekilde küçülmesine gönlüm razı olmadı'' dedi.

Söz konusu dönemde milli gelirde düşüş olduğunu hatırlatan Öymen, o dönemde yapılan anketlerde CHP'nin çoğu kez birinci parti çıktığını iddia etti. Öymen, ''Neden böyle oldu? Barajın altında kalması bütün yurtta ve CHP'de yeni bir açılım gerektirdi. O günü hatırlayanlar bunun ne kadar zor olduğunu bilirler. Bilecik seçimlerinde birinci parti çıkmış, oylarını yüzde 66 artırmıştı. Daha sonraki seçimlerde de oylarını artırmıştır. 'Bunlar, benim dönemimde oldu başarıldı' diye anlatmıyorum. Haklarının yenilmemesi için anlatıyorum. O çalışmaları yapanları saygı ile anmak lazım'' diye konuştu.

Program değişikliğinin çok önemli olduğunu belirten Öymen, ''Bu program için gerek Algan Hacaloğlu gerek diğer arkadaşlar çalışmış. Ancak bu programın bu kadar çabuk ve delegelerinin okumalarına fırsat vermeden sunulması sakıncalıdır'' görüşünü dile getirdi. Program değişikliğine ilişin metni henüz göremediğini belirten Öymen, şunları kaydetti:

''Program değişikliğini ben hala elime almadım. Bir arkadaşın elinde idi ona baktım. Böyle bir programın hazırlanması hangi demokratik ülkede olur. Almanya'da böyle bir şey oldu, 2,5 senede hazırlandı. Bu kadar kısa sürede ne kadar tartışırsak tartışalım yeterli olmaz. Ne kadar tartışırsak tartışalım Genel Başkan ve Onur Öyme'in anlattıkları ile sınırlıdır. Sağlıklı bir tartışma olacağını düşünmüyorum. Halka nasıl anlatacağız? Burada uzun süre tartışmadığımız bir programı halka anlatmak güçtür.''

-MUSTAFA GAZALCI-

Eski CHP Milletvekili Mustafa Gazalcı da konuşmasında, programa ilişkin tartışmaları zamanlama açısından olumlu bulduğunu söyledi.

Gazalcı, 3 gün önce genel merkeze giderek yeni programı istediğini, kendisine ''basılıyor'' denildiğini belirterek, ''Dün akşam gittim yine 'basılıyor' denildi. Bugün sabah geldim, masada buldum. Keşke bizim adımıza yapılan bu değişiklikler daha demokratik ve iktidara eleştiri yönelten değişiklik olsa bizi iktidar etse. Bu değişiklikler bir günde nasıl incelenebilir. Eğitim bölümüne baktım bazı eksiklikler ilk anda gördüm. Açıkları yaralamak için bakmadım. Ama yine aceleye gelmiş gibi gördüm'' diye konuştu.

Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Dersinin ''12 Eylül Darbesi''nin ardından müfredata zorunlu olarak girdiğini anımsatan Gazalcı, ''Biz buna karşı olmalıyız. Bunu karşı çıkmalıyız. Programda bunun da olması lazım. 'Yaz aylarında Kuranıkerim kurslarına izin verilmesin' denilmektedir. Bu kursların sayısı 60 bin olan ilköğretim okullarına ulaşmıştır. Bu kurslara, okula gitmeyen çocuklar da gitmektedirler. Bu program taslağında, 'kesintisiz eğitimin 10 yıl olması' istenmektedir. Bu da istenenin gerisindedir. Biz ilgili şurada 12 yıllık zorunlu eğitim kararı aldık. Divan başkanı da bu kararı verilen kararın içindeydi'' dedi.

-HALUK KOÇ'UN SÖZLERİ-

CHP Samsun Milletvekili Haluk Koç ise CHP'nin, küresel güçlerin oyunlarını bozacak bir program hazırlaması gerektiğini kaydetti. Koç, ''Bunu olağan kurultayda dile getirmiştim, eleştiri almıştım. Özür dileyerek söylüyorum, örgüt iradesinin özgürce yansıtılmayacağını düşünüyorum'' diye konuştu.

''CHP bir sol partidir, sosyal demokrat partidir'' diyen Koç, taslağın yeterince tartışılıp paylaşılmadığını savundu.

Programda, ''Kürt sorununu çok ciddi şekilde dile getirilmiş olması gerektiğini'' ifade eden Koç, somut adımları atmaya olanak sağlayacak çalışmaların ortaya konulmasını beklediklerini söyledi.
Eski CHP Milletvekili Ali Kemal Kumkumoğlu da partiye çarşaflı kadınların üye yapılmasını eleştirdi. ''Çarşafın, fundamental İslam'ın dayatması olduğunu'' savunan Kumkumoğlu, ''Çarşafa karşı çıkıyorum. Herkesin içi kan ağlıyor. Bu anlamsızlıktan vazgeçilmelidir'' görüşünü dile getirdi.


Seçim öncesinde ''fırsatçı bir anlayışla program hazırlandığına'' ilişkin eleştirileri yerinde bulmadığını söyleyen CHP Genel Başkanı Yardımcısı Onur Öymen, program değişikliğinin zaruri ihtiyaçlar nedeniyle ortaya çıktığını anlattı. Onur Öymen, önerdikleri yeni seçim sisteminde, seçmeninin sadece oy kullanmaktan çıkarılıp, adayları belirleyecek duruma getirildiğine dikkati çekti.

Konuşmalarından ardından delegelerin oyuna sunulan parti programında ve kurultay yönetmeliğinde yapılan değişiklikler oy çokluğuyla kabul edildi.