kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
20 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Emlak Çocuk Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Sağlıklı yemekler

EBRU ŞALLI TAN
18.12.2008
Sevgili okurlar, hepinize mutlu ve huzurlu bir hafta sonu diliyorum. Bugün sizlere nefis bir kış çorbası tarifi veriyorum. Yanında ise hem protein hem de karbonhidrat deposu mercimekli börek öneriyorum. Balkabaklı pasta ise yılbaşı sofranızı tatlandıracak...

Kış çorbası (8 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Sebzeleri çok iyi yıkayıp, soyduktan sonra tencereye koyun. Sarmısak, soğan ve patatesi de ekleyin. Sıcak suyu döktükten sonra mısır ununu da soğuk suda karıştırın ve tencereye ilave edip kaynamaya bırakın. Kaynayınca tuz, karabiber ve yağını koyun. Tencerenin içindekileri el rondosundan geçirin. Bu çorba biraz pütürlü olmalıdır. İsterseniz pul biber ya da kırmızıbiberle tatlandırabilirsiniz.
MALZEMELER
*
1 demet ıspanak
* Yarım demet pazı
* 1 kereviz
* Küçük karnabahar
* 1 orta boy patates
* 1 soğan
* 3 diş sarmısak
* 2 çorba kaşığı sıvıyağ
* 6 bardak sıcak su
* 1 çorba kaşığı mısır unu
* Tuz, karabiber

Mercimekli börek (6 kişilik)
Hazırlama süresi: 15 dakika
Pişirme süresi: 30 dakika
Mercimekleri bir gece önceden ıslatın ve ertesi sabah haşlayın. Soğanları doğrayıp tencereye koyun ve kavurun. Biraz pembeleşince haşlanmış mercimekleri ekleyin. Tuz ve karabiber ilave edip birlikte kavurun. Taze olmasına dikkat ettiğiniz yufkaları tezgaha yayın ve altıya bölün. Bir kasede soğuk su ve bir kaşık sıvı yağı karıştırıp, kestiğiniz yufkaları teker teker bu karışımla ıslatın. Kavurduğunuz mercimekleri içlerine koyup, gül böreği yapar gibi sarın. Üzerlerine yumurta sarısı sürüp, susam serpin. 175 derece ısıtılmış fırında yarım saat pişirin.
MALZEMELER
*
2 adet yufka
* 1 su bardağı yeşilmercimekn 2 orta boy soğan
* 1 yumurta sarısı
* 2 yemek kaşığısıvı yağ
* 1 yemek kaşığısusamn Tuz
* Karabiber

Balkabaklı yılbaşı pastası (8 kişilik)
Hazırlama süresi: 40 dakika
Pişirme süresi: Yok
Balkabağını hiç su ilave etmeden şekerle pişirin. Bir miktar şekerle haşladığınız kestanelerin bir bardağını balkabağının içine ilave edip, biraz daha ateşte tutun. (Yarım bardak kestaneyi pastanın üzerini süslemek için ayırın) Sonra bu karışımı rondodan geçirin. Krema kıvamındaki balkabağı karışımını ayrı bir kaba koyup bekletin. Pandispanya pasta kekini yuvarlak geniş bir tepsiye alın. (Kek ikiye ayrılmış olmalıdır.) Her bir parçayı ılık sütle ıslatın. Balkabağı karışımını kekin ortasına yayın. Kalan kremayı da pastanın üzerine sürün. Ayırdığınız kestanelerle pastanızın üzerini süsleyin. Dilerseniz damla çikolata da kullanabilirsiniz. Buzdolabında iki saat dinlendirin. Bu pasta son derece hafif ve lezzetlidir. MALZEMELER
*
500 gr balkabağı
* 1.5 su bardağı haşlanmış kestane
* 1 su bardağı toz şeker
* 1 adet pandispanya pasta keki
* 1 çay bardağı ılık süt