kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Ermeni dünyasının lideri Kataliko 2. Karekin Samatya Surp Kevork Kilisesi'nde 2006'da dua etmişti. Karekin, Kutsal Ruhu temsil eden güvercinler de uçurmuştu.

Türkiye, iki Ermeni vakfına tazminat ödemek zorunda

AA
17.12.2008
Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi ile Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi vakıfları AİHM'de açtıkları davayı kazandı..
Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM), iki Ermeni vakfının 2002 ve 2003 yıllarında Türkiye aleyhine açtığı davada insan hakları ihlalinde bulunulduğu görüşüne vardı. Samatya Surp Kevork Ermeni Kilisesi, Mektebi Ve Mezarlığı Vakfı 2003 yılında, Yedikule Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Vakfı ise 2002 yılında Türkiye aleyhine yaptıkları şikâyet başvurularında, Osmanlı döneminde kurulan vakıflara ait bazı taşınmaz mallara devletin haksız yere el koyduğunu iddia etmişlerdi. AİHM, vakıfların açtığı davalarla ilgili olarak Türkiye'nin Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) mal ve mülkiyetin korunmasıyla ilgili 1. protokolün 1. maddesini ihlal ettiği görüşüne vardı. Karar gereği Türkiye'nin, Samatya Ermeni Vakfı'na ait olduğu belirtilen taşınmazları üç ay içinde ya geri vermesi gerekecek ya da 600 bin euro maddi tazminat ödeyecek. Yine karar gereği Türkiye'nin Yedikule Ermeni Vakfı'na ise 275 bin euro ödemesi kararlaştırıldı. AİHM, vakıfların, adil yargılanma hakkıyla ilgili 6 ve ayrımcılığın yasaklanmasıyla ilgili 14. maddelerinden yapılan şikayetleri ise incelemeye gerek görmedi. Türkiye, isterse karara itiraz edip, davanın temyiz niteliğindeki büyük dairede görülmesini isteme hakkına sahip. AİHM, Ermeni Hastanesi Vakfı'nın daha önce yaptığı başka bir başvuruyla ilgili olarak 2007 yılında aldığı kararda, tarafların "dostane çözüme" gittiğini açıklamıştı.