kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
17 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

Kalp hastaları kahvaltıda hayvansal gıdalar yememeli!

ESRA TÜZÜN
ESRA TÜZÜN
09.12.2008
* Kalp hastalarının bayramda nasıl bir beslenme programı benimsemeleri gerekir?
Ete dayalı yüksek proteinli ve yüksek yağ içerikli beslenme; vücuttaki kan basıncı kontrolünün bozulmasına yol açar. Nefes darlığı, çarpıntı ya da kan, kolesterol ve trigliserid düzeylerinde aşırı derecede yükselmeler meydana gelebilir. Bu durum kişinin yaşam konforunu bozabileceği gibi, ulaşılmış olan birtakım tedavi hedeflerini de ortadan kaldırabilir. Bu nedenle; kalpdamar hastalarının bayram günlerini de normal zamanlar gibi algılamaları ve diyet programlarını bayram süresince bozmamaları gerekmektedir.

* Kalp hastalarına hangi öğünde, ne yemelerini tavsiye edersiniz?
Güne hafif bir kahvaltı ile başlamaları gerekir. Bu; katı yağ ve hayvansal gıdalardan fakir bir kahvaltı olmalıdır. Örneğin domates, taze yeşillikler, zeytin ve peynir gibi doğal gıdalardan oluşan bir kahvaltı tercih edilebilir. Et yemeklerini ise öğle öğününe bırakmaları ve etle birlikte bol sebze tüketmeleri gerekir. Et yemedikleri diğer öğünde ise; tercihlerini sebze, hububat ve meyveden yana yapabilirler. Bu arada, yemeklere koyulan et suyunun, miktarı abartıldığında kolesterolü yükseltebildiği de unutulmamalıdır. Tamamen yağı alınmış kırmızı ette bile, gözle seçilemeyen yağlar vardır. Kalp hastaları ayrıca, gün boyunca bolca sıvı tüketmelidir. Yemeklerin yanında tuz içeriği fazla olabilecek gazlı içeceklerin yerine ayran ve meyve suyuna yer vermeleri yararlı olacaktır.