kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Aralık 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"AB yolundaki Türkiye'yi destekliyoruz"

Giriş Saati : 13.12.2008 13:04
Güncelleme : 13.12.2008 14:41
Yeni Haber
Romanya'nın Türkiye Büyükelçisi İon Pascu, iki ülke arasındaki ekonomik ilişkilerin çok güçlü olduğunu belirterek, bu olumlu ortamın sürmesi için çaba göstereceğini bildirdi.

Romanya Büyükelçisi Pascu, Türkiye'de göreve başladıktan sonra İzmir'e ilk ziyaretinde Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret ederek Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün ile bir araya geldi. Türkiye ile Romanya arasındaki ilişkilerin gerek politik, gerek ekonomik açıdan her alanda çok iyi durumda olduğunu belirten İon Pascu, ''Bu noktada şu unutulmamalıdır ki Türkiye'nin AB'ye girişi konusunda Romanya Türkiye'yi her zaman desteklemektedir." dedi.

Türkiye'nin üyesi olmasa da AB'ye çok yakın bir ülke olduğuna dikkat çeken Romanya Büyükelçisi Pascu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Türkiye ile 6 milyar dolarlık bir dış ticaret hacmimiz bulunuyor. Ayrıca Romanya'da yatırımı bulunan pek çok Türk firması mevcut. Türk firmalarının toplam yatırımı 5 milyar dolara ulaşıyor. Bu global finansal kriz ortamında bile değerlendirilebilecek iyi koşullar var. Romanya halen yabancı firmalar için çok cazip bir pazar. Romanya'da yatırımı bulunan Türk işadamları memnun. Biz, dışarıdan çalışan alırken de özellikle Türkleri tercih ediyoruz. Türkler çok çalışkan. Benim birikimim de dış ekonomik ilişkiler üzerine olduğu için sizlerin yapacağı çalışmaların başarılı olması için yardımcı olabileceğimi düşünüyorum. Türkiye'deki görev sürem içinde ortaklaşa yapabileceğimiz çalışmaları değerlendirelim."

Kenti gezdiği sırada gördüğü manzaralardan fazlasıyla etkilendiğini belirten konuk Büyükelçi, "İzmir'de görev yapan Başkonsolosumuz Mircea Neata çok şanslı bir diplomat. Kendisini kıskandım. Büyükelçiliğimizin de İzmir'de olmasını çok isterdim." dedi. Sayısını tam olarak bilmemekle birlikte İzmir'de çok sayıda Romanya vatandaşının yaşadığını söyleyen Büyükelçi, ülkesinden Türkiye'ye her yıl 450 bin civarında turist geldiğini de dile getirdi. Büyükelçi Pascu, İzmir ile Romanya'nın Köstence şehirlerinin kardeş şehirler olduğunu hatırlatarak, iki ülke arasındaki kültürel ve ticari ilişkilerin geliştirilmesinde bu kentlerin önemli rol oynayabileceğini de söyledi.

EBSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ufuk Akgün de, Büyükelçi Pascu'nun Romanya ile İzmir arasındaki mevcut ilişkileri daha da ileri götürmek amacıyla girişimlerde bulunduğuna dikkat çekti. Romanya'nın İzmir'de başkonsolosluk açtıktan sonra ticari ilişkilerde gözle görülür bir canlanma olduğunu vurgulayan Akgün, "Küresel kriz yaşanmasına rağmen çalışmalar devam ediyor. İzmir olarak birbiri ardına yabancı heyetler ağırlıyoruz. Çin ve Almanya başta olmak üzere pek çok ülkeden heyetlerle bir araya geldik. Fakat en fazla ilişkilerimiz Romanya ile oldu. Başkonsolos Mircea Neata da gerçekten çok aktif çalışmalar yapıyor. İzmir'in Romanya ile ilişkilerini daha üst seviyeye getirmek için temaslarımız bundan sonra da sürecek." diye konuştu.

(CİHAN)