kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
10 Aralık 2008, Çarşamba
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

"İnsan haklarının korunması öncelikli hedefimiz"

Giriş Saati : 10.12.2008 14:01
Güncelleme : 10.12.2008 19:34
Yeni Haber
Dışişleri Bakanı Ali Babacan, Türkiye'de insan haklarının korunmasının ve ileri götürülmesinin devlet politikasının öncelikli hedefleri arasında olduğunu belirterek, "Ülkemiz bu alanda önemli ilerlemeler kaydetmiştir.Bu konudaki açılımlar kararlılıkla sürdürülecektir" açıklamasında bulundu.

10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla yayımladığı mesajında, "Bugün, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesi'nin BM Genel Kurulu tarafından kabul edilişinin 60. yılını kutlamaktayız" ifadesini kullanan Babacan, İnsan Hakları Evrensel Bildirgesinin, modern insan hakları anlayışının temellerini attığını ve 60 yıl boyunca insan haklarıyla ilgili çok sayıda sözleşme veya bildirinin ortaya çıkışına rehberlik ettiğini bildirdi.

Uluslararası toplumun çok geniş kesimini bünyesinde barındıran BM çerçevesinde hazırlanmış olmasının, bildirgeye evrensel bir nitelik de kazandırdığını belirten Babacan, bu bildirgenin bugün hala temel hak ve özgürlükler konusundaki en önemli referans belgesi olma özelliğini koruduğunu kaydetti.

Bakan Babacan, Türkiye'nin İnsan Hakları Evrensel Bildirgesini kabul eden ilk ülkelerden biri olduğunu vurgulayarak, şunları ifade etti:

"Kanunlar önünde bireylerin eşitliği ve ayrımcılığa uğramamaları ilkelerine dayanan insan haklarına saygı Türkiye Cumhuriyeti'nin değiştirilemez niteliklerindendir.
Ülkemizde insan haklarının korunması ve ileri götürülmesi, devlet politikamızın öncelikli hedefleri arasındadır. Gerek yurttaşlarımızın istek ve beklentileri, gerek uluslararası yükümlülüklerimiz doğrultusunda ülkemiz bu alanda önemli ilerlemeler kaydetmiştir. Bu konudaki açılımlar kararlılıkla sürdürülecektir."

Küreselleşen dünyada, temel hak ve özgürlüklerin güvence altına alınmasının bugün artık devletlerin iç işleri olmaktan çıktığını, ulusal sınırları aşarak tüm dünyanın ortak hedefi haline geldiğini belirten Babacan, bu anlayışın hayata geçirilmesinin uluslararası işbirliğini zorunlu kıldığını vurguladı.

Ali Babacan, ihtilaflara bağlı hak ihlallerinin de giderek artan dikkatle izlendiğini ve önleyici ortak tedbirler alınmasına gayret gösterildiğini bildirerek, mesajında şunları kaydetti:

"Bu çeşit ihlallerin önlenmesi önümüzdeki iki yıl boyunca BM Güvenlik Konseyi Geçici Üyeliği sırasında da Türkiye'nin savunacağı ve değerlendirmelerine ışık tutacak temel ilkelerden biri olmayı sürdürecektir.
İnsan haklarının ülkemizde ve tüm dünyada her geçen gün daha fazla saygı göreceğine olan inancımı vurgularken, herkesin İnsan Hakları Günü'nü saygıyla kutluyorum."

AA