kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
2 Aralık 2008, Salı
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat
Senaryosunun filme çekilmesini isteyen Halit Refiğ, Can Dündar'ın çektiği 'Mustafa' filminin Atatürk'ün özel hayatıyla ilgili tabuları yıktığına inanıyor. Senaryosunun filme çekilmesini isteyen Halit Refiğ, Can Dündar'ın çektiği 'Mustafa' filminin Atatürk'ün özel hayatıyla ilgili tabuları yıktığına inanıyor.

'Mustafa' filmi Halit Refiğ'e cesaret verdi

Mehmet ÇALIŞKAN
01.12.2008
'Mustafa' filmi, Halit Refiğ'e cesaret verdi. Refiğ, 20 yıl önce yazdığı 'Gazi ile Latife' adlı senaryosunun artık filme çekilebileceğini söyledi..
Son günlerin en çok konuşulan yapımlarından Can Dündar'ın yazıp yönettiği 'Mustafa' filmi yönetmen Halit Refiğ'i harekete geçirdi. 1988 yılında Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Atatürk Filmi' başlıklı bir panel düzenlemiş ve Atatürk'ün devrimci ve çağdaş kişiliğinin anlatılacağı bir film çekilmesine karar vermişti. Ardından birçok isme senaryo siparişi verildi.

İki kez kitap oldu
Bakanlığa teslim edilen 10 Atatürk filmi senaryosu arasında Halit Refiğ'in 'Gazi ile Latife'sinin ve Refik Erduran'ın 'Metamorfoz'unun çekilmesine karar verildi. 'Metamorfoz', 1992'de Feyzi Tuna'nın yönetmenliğinde çekilirken; 'Gazi ile Latife' ise bir türlü çekilmedi. Sadece bakanlık tarafından 1993 ve 1998'de, iki kez kitap olarak basıldı. 'Gazi ile Latife' için hiçbir yapımcı para yatırmak istemedi.

20 yıl gecikti
Geçtiğimiz aylarda 'Gazi ile Latife', Alfa Yayınları tarafından bir kez daha kitap olarak basıldı. Ancak Refiğ, 'Gazi ile Latife'nin filme çekilmesini istiyordu. Ünlü yönetmen, 20 yıl önce çekilmesine cesaret edilemeyen 'Gazi ile Latife'nin artık filme çekilebileceğini düşünüyor ve şunları söylüyor: "Atatürk ile ilgili bir film yapmak devletin kararıydı. Çeşitli kimselere Atatürk'le ilgili senaryo yazmaları teklif edildi. Bunlardan biri de bendim. Ne oldu da çekilmedi bilemiyorum."
Haberin fotoğrafları