kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Doç. Dr. Halil Nalçıoğlu

Türkler hâlâ daha ataerkil

28.11.2008
Discovery Species araştırmasını yorumlayan İstanbul Bilgi Üniversitesi konuk öğretim üyesi, sosyolog Doç. Dr. Halil Nalçıoğlu'na göre, bu manzarayla öne çıkarılan Türk erkeği hem modern hem geleneksel olabilir.
İşte ve sosyal hayatta modern olup, eşiyle olan ilişkisinde pek de modern olmayabilir. Türkiye her ne kadar gün geçtikçe modernleşiyorsa da, bence kadın-erkek ilişkilerinde hâlâ geleneksel tutumlar hakim.
Genç Türk erkekleri ilişkilerini ciddiye alıyor ve evlenecek kız arıyor. Ama, bu genel bir bakış açısı. Buradan, hangi genç erkeklerin ne tür ilişkiler aradığı sorusu çıkıyor ortaya. Bence İstanbul'da yaşayan erkekler Bağlanmak İstemeyenler grubuna giriyor, ama mesela Yozgat'taki bir çiftçi, çok farklı bir tip olacaktır.
Diğer ilginç bir nokta ise Modern ve Kontrollü erkelerin oranı; bu oran, Avrupa'dakinden daha düşük. Bu araştırmadaki modernlik konseptine göre, aslolan genç erkeklerin ilişkilerinde kadınları kendilerine eşit görmeleri. Ama bence, Türk erkeklerinde durum bu değil. Türk erkeklerine göre, ailelerine bakmak, aile içinde sorumluluk sahibi olup baskın bir role sahip olmak, kendileri için 'iktidar' anlamına geliyor. Bu da Türk erkeklerinin hala 'ataerkil' olduklarını gösteriyor. Onlar daha çok Baskı Altındaki Tedarikçi tipine giriyorlar; geleneksel değerlere önem veriyorlar. Çoğu, hâlâ kadının yerinin evin içinde olduğuna inanıyor. Bu unsurlar da Modern ve Kontrollü tipi erkek oranının Türkiye'de neden az olduğunu bize açıklıyor.
Tek bir cümlede özetlemek istersek: Türk erkeği hem modern hem geleneksel olabilir.
İşte ve sosyal hayatta modern olup, eşiyle olan ilişkisinde pek de modern olmayabilir (mesela eşinin giydiği kıyafetler, görüştüğü insanlar gibi). Ben Türk erkeklerini böyle görüyorum.