kapat
Anasayfa
|
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
30 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak Buzz
 
24 Saat
24 Saat
Kapanışta Ermenistan Milli Takımı'nı (soldan sağa Kaptan A. Petrosian, Akopian, Aronian T.Petrosian, Minasian, Sargissian) Ermenistan Devlet Başkanı ve Satranç Federasyonu Başkanı Serj Sarghsyan (en önde) yalnız bırakmadı.

Satrançta takım ruhu olur mu?

28.11.2008
Ermenistan, satranç dünyasının en büyük festivali olan Satranç Olimpiyatı'nda, 2006'da Torino'da olduğu gibi bu yıl Dresden'de de genel kategoride birincilik kürsüsüne çıkarak büyük bir sürprize imza attı. İlk kez madalya alan İsrail ikinci, ABD de üçüncü oldu.
Ermenistan, 2006'da şampiyon olmasına rağmen Olimpiyat'a dokuzuncu sırada başladığı için en büyük favori değildi. Rusya, Çin, Ukrayna gibi ülkeler daha öne çıkıyordu. Ermenistan'ın sırrı, kendi açıklamalarına göre; takımda çok güçlü oyuncular olmamasına rağmen gerçek bir 'takım olmaları.' Takımın bütün oyuncuları, kendi bireysel sonuçlarından önce takımın sonuçlarını düşünüyor ve takımın kazanabilmesi için kendi maçlarında kıyasıya mücadele ediyorlar. Bu kez takım, gerçekten birbirine kenetlenmiş durumdaydı ve böylece Rusya, Çin ve Azerbaycan gibi takımları devirdiler. Öte yandan Kramnikli Rusya, 2004 ve 2006'da üçüncü kez havlu atarken, altıncı olarak, düşüşte olduğunu bir kez daha gösterdi.
Olimpiyat'ta altı kez eski SSCB ile altın madalyaya uzanan 2008'in onur konuğu eski dünya şampiyonu Karpov'un Rusya hakkında söyledikleri ilginç: "Rusya'nın güçlü bir lideri yoktu. Zamanında önce ben, sonra Kasparov liderlik ettik. Hatta Kasparov'la birlikte 1988'de kişisel sorunlarımız olmasına rağmen takım için ne gerekiyorsa yaptık ve yine birinciliğe ulaştık. Şimdi kimse takımı umursamıyor." Bir başka yaşayan efsane Boris Spassky: "Rusya takım değil ki, sadece güçlü oyuncular topluluğu. Bence hiç sürpriz değil," diyor. "Satranç gibi bireysel bir sporda takım ruhu olur mu? Takım yarışmalarında bile herkes kendi masasında kendi maçını oynar," diye düşünenler yanılıyorlar. Bayanlardaki sonuç da aynı şeyi hatırlatıyor. Altıncı turda Polonya yenilgisiyle gerilere düşen bayan satrancının markası Gürcistan, eski dünya şampiyonları Maia Chiburdanidze (48) önderliğinde üst üste beş maç kazanıp, şampiyon oldu. Yılların tecrübesi, 14 yaşındaki süper yetenek Hou Yifan'ı yendiği Çin maçı başta olmak üzere takımını sırtladı.
Gürcistan'ın genç yıldızları, ikinci baharını yaşayan güçlü liderlerini takip edip, inanılmaz bir geri dönüşe imza attılar.
Türkiye genç bir takımla mücadele etti ve Gurevich'in formsuzluğuna rağmen takımın gediklileri Mert Erdoğdu (29), Kıvanç Haznedaroğlu'nun (27) yanı sıra ilk Olimpiyatları'nı oynamalarına rağmen başarılı olan Türk satrancının genç yıldızları Emre Can (18) ve Mustafa Yılmaz'ın (16) yer aldığı takım başarılı oldu. Yıllar sonra ilk kez takım ruhu yakalanmış gibiydi.
Haberin fotoğrafları