kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
23 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
TOLERANS YOK... 2001'de görevinden istifa eden ve halen İstanbul'da avukatlık yapan Mehmet Emin Albayrak, hakkındaki iddiaları değerlendirirken, "Türkiye'nin 'Obama'lara değil, kendi memurlarına bile toleransı yok" diye konuştu.

Fişlemeye ceza geldi

Ersan ATAR / ANKARA
22.11.2008
"MED TV izliyor", "Özgür Ülke gazetesini okuyor", "Haftada bir tıraş oluyor" "kürsüye kravatsız çıkıyor" iddialarıyla cezalandırılan hâkimin açtığı davada, AİHM, Türkiye'yi 6 bin euro tazminat ödemeye mahkum etti..
Türkiye, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nde (AİHM), bir hâkimi fişlemekten mahkum oldu. AİHM; "PKK'ya yakın", "MED TV izliyor", "Özgür Ülke Gazetesi'ni okuyor", "Haftada bir tıraş oluyor", "kürsüye kravatsız çıkıyor" gibi iddialar nedeniyle cezalandırılan hakimin açtığı davada Türkiye'yi 6 bin euro tazminata mahkum etti. Halen İstanbul'da avukatlık yapan eski hâkim Mehmet Emin Albayrak, 1993'te Tufanbeyli'de göreve başlamıştı. İlçeye o günlerde iki adet Özgür Ülke Gazetesi geliyordu. Birini Albayrak alıyor, evinde de MED TV izliyordu. Kürt kökenli olan Albayrak'ı ilk olarak İlçe Jandarma Komutanı "Genel Komutanlık, ilçedeki davranışlarınızdan rahatsız" şeklinde uyardı. Daha sonra da Jandarma Genel Komutanlığı'nın şikayeti üzerine hakkında soruşturma başladı. Adalet Bakanlığı müfettişleri rapor tuttu, konu Hâkimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'na geldi. Hakkında hazırlanan raporlarda Özgür Ülke Gazetesi okuduğu, MED TV izlediği, kendisini "Kürt kökenli" olarak tanıttığı, sağda solda "Beni adli teşkilattan atarlarsa örgüte katılmak için Almanya'ya gideceğim" dediği, Kürt vatandaşlarla Kürtçe konuştuğu, kürsüye kravatsız çıktığı, her gün traş olmadığı gibi bilgiler yer alıyordu. Albayrak'a "hâkimlik mesleği ile bağdaşmayan, mesleğin şeref ve itibarını zedeleyen davranışlarda bulunduğu" gerekçesiyle kınama, yer değişikliği ve iki yıl kademe ilerlemesinin durdurulması cezaları verildi. Önce Kastamonu'nun Şenpazar ilçesine sonra da Giresun'un Çamoluk ilçesine sürülen Albayrak tüm girişimleri sonuçsuz kalınca AİHM'ye başvurdu.

AİHM: MUĞLAK İDDİALAR
Açılan davada AİHM 3'üncü Dairesi, Türk hükümetinin "Başvuranın cezaları disiplin affına uğramıştır, bu nedenle mağdur değildir" savunmasını yeterli görmedi. Hâkime verilen cezada ihlal olduğu ve ifade özgürlüğünün kısıtlandığı sonucuna varan AİHM kararında, hâkime ceza verilmesinin gerekçeleri için şöyle denildi: "AİHM, Yüksek Kurul'un (HSYK) tespitte bulunmasını sağlayan gerekçelerle ilgili olarak net bir ipucu vermediğini gözlemlemektedir. AİHM'nin elindeki tek bilgi, başvuran aleyhindeki muğlak suçlamalar ve başvuranın bu suçlamaları tetiklemiş olabilecek çeşitli olaylarla ilgili ifadeleridir." Dava sonunda Türkiye 5 bin eurosu maddi, bin eurosu manevi olmak üzere 6 bin euro tazminata mahkum oldu. Albayrak, kendisinin Kürt kökenli olması nedeniyle gelişmemiş bölgelere tayin edildiğini ileri sürmüş ve Türkiye'ye "ayrımcılık" cezası verilmesini istemişti. AİHM, Albayrak'ın bu yöndeki iddialarını reddetti.