kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
22 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
José Manuel Barroso

Avrupa'nın internet sitesi ilk günden çöktü

21.11.2008
Avrupa Birliği Komisyon Başkanı Jose Manuel Barroso'nun "Bir rönesans anı" diye nitelediği dev internet projesi Europeana internet sitesi, hizmete girdiği önceki gün gördüğü 10 milyon 'tık'lık yoğun ilgi nedeniyle çöktü ..
Avrupa Birliği (AB), perşembe günü Europeana adlı internet sitesini yayına soktu. Sitede önemli kütüphanelerden, arşivlerden ve müzelerden milyonlarca kitabın, sanat eserinin, haritanın, filmin ve objenin dijital versiyonları bedavaya sunulacak. AB Komisyon Başkanı JosManuel Barroso ise, sitenin açılışını "Bir rönesans anı" diye tanımladı. Fakat önceki sabah, saat 10.30'da europeana.eu sitesine bir saat içinde 10 milyon kişi bağlanınca, site ilk günden çöktü. Dün akşam saatlerinde dahi sitede hala problem yaşandığı için, site geçici bir süreliğini çevrimdışı bırakıldı. Öte yandan Google da, 'Kitap Arama' Google Book Search) projesiyle milyonlarca kitabın dijital versyonunu sunmak suretiyle internet trafiğini artırmıştı. Bunun sonucunda, Google'ın internete egemen olmasından korkan Avrupa kültür önderleri ise, Europeana projesini öne sürmüşlerdi. Fakat Europeana kitaplarla sınırlı kalmayıp interaktif içerikler, görüntü, ses, ve birçok eserin orjinal kopyalarını beraberinde getirdi. 1970'lerdeki Fransız pornosuyla ilgili belgesellerden Berlin duvarının yıkılmasına dair çekimlere kadar birçok şeyi bu sitede görmek; (tabii ki site açılınca) mümkün olabilecek.

MOZART VE DAHA FAZLASI
Sitenin yöneticisi Jill Cousins "Europeana benzersiz bir site. Çünkü Mozart'ı arayan biri onun babasına yazdığı mektupları, onun müziğini kullanan filmleri ve daha birçok şeyi bizim sitesimizde bulabilir" diye konuştu. Şu anda sitedeki içeriğin yarısı Fransa'ya ait. Fransa'yı ise İngiltere ve Hollanda'ya takip ediyor. Diğer ülkelerin de zaman içinde kendi eserlerini yüklecekleri tahmin ediliyor. Şu anda bünyesinde iki milyon parça mevcut olan sitenin 2010'da 10 milyon parçaya ulaşması bekleniyor. Sitenin açılışıyla beraber Avrupa devletlerin kitapları dijitalleştirmeyle ilgili para yardımı yapma konusu da tekrar gündeme geldi. 2009-2010 arasında, AB'nin dijital kütüphanelerde araştırma yapmak için 69 milyon Euro ayırdığı kaydedildi. Fakat 14 kişilik çalışanıyla ve 2.5 milyon Euro'luk maliyetiyle Europeana henüz çok yeni. Google'ın Avrupa ofisinden Santiago de la Mora ise, Europeana'nın "Gutenberg'in matbaayı buluşundan beri bilgi yayma alanında gördüğümüz en büyük teknolojik gelişme" olduğunu iddia etti.