kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
18 Kasım 2008, Salı
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat
Küratör Derya Demir (solda) ve ressam Leyla Gediz’in 1874’ten kalma bir yapıda hayata geçirdikleri Galeri Splendid’in ilk sergisi, Beyoğlu’na yayıldı.

Beyoğlu'nun yeni yüzleri

İREM AKINCI SABAH
18.11.2008
Ressam Leyla Gediz ve küratör Derya Demir'in Beyoğlu mekânı Galeri Splendid yarın Uyuyan ID sergisiyle açılıyor. Galeri, yeni ve genç yetenekleri sergileyerek onları desteklemeyi amaçlıyor..
Galeri Splendid, Independent Scholars organizasyonunda gerçekleşecek Fetişizm temalı konferansa paralel olarak, aynı temayı işleyen bir sergi olan Uyuyan ID - The Bitch is Sleeping ile sanatseverlere yarın merhaba diyecek. Galeri, İstiklal Caddesi üzerinde pek çok noktada birden, aynı anda yer alacak. Galerinin vaktiyle yazar Kemal Tahir'e ev sahipliği yapmış mekânı da, söz konusu serginin ayaklarından biri olarak, ilk kez bu tarihte görücüye çıkacak. 1874'te inşa edilmiş olan bina, Çiçek Pasajı'ndan 40 yıl daha yaşlı. Galerinin kurucuları, Türkiye güncel sanatının yıldız isimlerinden Leyla Gediz ile küratör Derya Demir. Gediz, Splendid'i "Türkiye'de keşfedilmemiş yeteneklerle tanışma olanağı sağlayacak, gelenekselden avantgarde'a farklı ifade biçimleri üzerinden bilgi alışverişi sağlayacak bir platform" olarak tanımlıyor. İkili, Splendid ile çağdaş sanatın reel ekonominin tabii bir parçası haline gelmesini arzuluyor ve bu alandaki oyuncuların sayısını artırmayı hedefliyor. "Özetlemek gerekirse, profesyonellik yolunda ilerlemeyi hayal eden sanatçılara yaşamsal destek sağlamak istiyoruz" diyor; Leyla Gediz.

İŞBİRLİĞİNE AÇIKLAR
Gediz, sanatçılarının daha çok görünürlük kazanabilmesi için sergilerle sınırlı kalmayıp, gerekli her türlü girişimi göstermek istediklerinin altını çiziyor: "Kimi sanatçılarımız, bir galerinin dört duvarı arasına hapsedilemeyecek eserler ortaya koyuyor. Örneğin Erdem (Helvacıoğlu), çağdaş bir besteci-aranjörümüz. Görevimiz, onun ses enstelasyonları için hacim yaratmak. Geçici ve kalıcı kamusal alan sergilerinde bunu başarmak mümkün. Ama bizi gerçekten heyecanlandıran olasılık, ses yerleştirmelerinin, yapı inşaatı henüz proje aşamasındayken planlara dahil edilmesi. Henüz Türkiye'de örneği yok. Bunun için mimarlarla işbirliği içinde olmak istiyoruz ve ilk adımı da NOA ile atmış bulunuyoruz."

ALANINDA TEK DEĞİL
Leyla Gediz, Galeri Splendid'in Türkiye'nin güncel sanat sahnesine 'olumluluk' getireceği görüşünde. "Olumluluk, en çok ihtiyacımız olan şey" diyen sanatçı, 'özgür düşünce üretim ve pazarlama şirketi' olarak tanımladığı galerinin bu alanda tek olmadığını ve 'işbirlikçi' bir tabiata sahip olduğunun da altını çiziyor! Genç sanatçılara cesaret vererek, çalışmalarını sergileyerek, temsiliyet ve satışlarını yaparak, arkalarında durarak destek vermeyi amaçlayan Galeri Splendid'in kendisine en yakın bulduğu sanatsal oluşumlar ise, URA, Pist ve Rodeo olmuş.