kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
13 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Haberler Spor Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Magazin Sağlık Televizyon Yazarlar Kültür Sanat
 
24 Saat
24 Saat

'Son Buluşma' buruk geçti!

Mehmet ÇALIŞKAN-Öner ÖNGÜN
12.11.2008
'Son Buluşma', sponsor bulunamadığı için, ancak gazilerin ölümünün ardından, üç yıllık rötarla yarın vizyona girebiliyor..
İLİŞKİLİ HABERLER
'Son Buluşma' buruk geçti!
Ömer Küyük, Yakup Satar ve Veysel Turan... Kurtuluş Savaşı'nın son gazilerindendi. Hepsi de canlı birer tarihti. Yönetmen Nesli Çölgeçen, 'birer birer elden gittiklerini' fark etti, vakit kaybetmeden seslerine kulak vermek istedi. Kültür Bakanlığı'ndan alınan krediyle, 'Son Buluşma'nın hazırlıklarına başladı. Röportajlar yapıldı, çekimler, 2005'te tamamlandı. Ama bakanlıktan alınan kredi, çekim aşamasında bitti. Nesli Çölgeçen de, filmi gösterime sokabilmek için sponsor arayışına girişti.

PEŞ PEŞE YİTİRDİK
Ne yazık ki, çaldığı tüm kapılardan eli boş döndü. Yine de pes etmedi. Montaj ve kopya basımı için gerekli olan 200 bin doları toplamak için, 3 yıl boyunca para biriktirdi. Ve başardı... Film, yarın vizyona çıkıyor. Fakat Nesli Çölgeçen'in kalbi kırık, içi buruk... Çünkü hikayesini anlattığı Ömer Küyük 2006'da, Veysel Turan 2007'de, Yakuh Satar ise Nisan 2008'de vefat etti. Öngördüğü gibi 'birer birer elden gittiler.'

100 YILDA!
İstinye Park AFM Sinemaları'ndaki galaya, gaziler değil çocukları ve torunları katılabildi. Çölgeçen, yaşadığı hayal kırıklığını şöyle anlattı: "Gazilerimizi galaya getirmeyi hayal etmiştim ama olmadı... Büyük paralar değildi istediğim; yine de, kimseye 'Neden vermedin?' diyemem. Filmin adının 'Son Buluşma' olmasının sebebi, bu filmin asla bir daha çekilemeyecek olması. Tek beklentim, filme sahip çıkılması. Bugün İstanbul'un fethinin görüntüleri ne kadar kıymetli olurdu, değil mi? Bu yüzden, filmin kıymetinin, bugün değilse de 100 yıl sonra bilineceğini biliyorum."
Haberin fotoğrafları