kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
9 Kasım 2008, Pazar
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Haftanın konumu... Korsika Ustalar Turnuvası'nın finalinde Azeri büyükusta Şehriyar Mamedyarov, Avrupa Şampiyonu Tiviakov karşısında burada 52.Şf3 oynayarak siyah şahın bütün yollarını tıkadı ve daha sonra 'h geçer piyonu' sayesinde kazanıp, şampiyonluğa ulaştı.

Satranç spor mu?

Özgür AKMAN
07.11.2008
1999'da Troya Festivali nedeniyle Çanakkale'deydim.
Turnuva sırasında Çanakkale'de Öğretmenevi'nde beraberimdeki arkadaşlarla satranç takımını açıp oyunlarımızı incelemeye başlamıştık. Çocuk yaşımda siparişlerimizi alan garsonun bizi "Öğretmenevi'nde kumar yasaktır," diyerek uyarmasını hiç unutmam. Her anne gibi çocuğunun kumar oynamasından rahatsız olması kuvvetle muhtemel annem de Öğretmenevi'nin yetkililerine satrancın kumar olmadığını anlatmaya çalışmıştı. Fakat maalesef ilgililerin at gözlüklerini çıkartamamıştı. O günden beri satranç çok yaygınlaştı yaygınlaşmasına da bu tuhaf algı hâlâ tamamen yıkılmadı. Geçen hafta Satranç Federasyonu'ndayken gördüğüm 21 Mayıs 2008 tarihli bir açıklama beni hayrete düşürdü. İstanbul Valiliği, İçişleri Bakanlığı Mahalli İdareler Genel Müdürlüğü'nden tavla, satranç ve dama gibi zekâ geliştirici oyunların (Evet, tavla da zekâ geliştiriciymiş!) kumar kastı olmadan kahvehane gibi ruhsatlı yerlerde oynanması gerekip gerekmediğine 24 Nisan 2008 tarihinde görüş istemiş. Bakanlık satrancı, 'tavla ve dama gibi zeka geliştirici oyunlar' arasında görüyor. İşyeri Açma ve Çalışma Ruhsatları'na ilişkin yönetmeliğin 44. maddesine de atıfta bulunuyor.
Madde şöyle: "Kumar kastı olmaksızın okey ve benzerleri ile her türlü kağıt oyunları ancak kahvehane ruhsatlı yerlerde oynanabilir." Buna göre de satrancın ancak kahvehane ruhsatlı yerlerde oynanabileceği sonuçlarına varılmış. Türkiye'de 1991'den beri Gençlik Spor Genel Müdürlüğü bünyesinde yani devletin spor bürokrasisi içinde bir Satranç Federasyonu var. Resmen spor olarak kabul ediliyor, hatta TSF Milli Olimpiyat Komitesi'ne de üye oldu. Tabii ki satrancın spor olup olmadığı ayrı bir yazı konusu.
Zaten anlaşılan devlet babanın da bu konuda kafası biraz karışık! Devlet satrancı hem spor olarak görüyor hem de spor olduğunu reddediyor.
Sizi uyarmak görevim: Herhangi bir kafede arkadaşınızla satranç oynamaya kalkarsanız başınız belaya girebilir!

SEÇİM RÜZGÂRI
Son aylarda satranç dünyasını meşgul eden Türkiye Satranç Federasyonu Başkanlığı Seçimleri, 8 Kasım Cumartesi günü yani dün Ankara'da yapıldı. Sekiz yıldır yönetimde olan Ali Nihat Yazıcı ve FIDE'nin 'Biz Bir Aileyiz' şeklindeki sloganından esinlenerek belirlenen 'Biz Büyük Bir Aileyiz' adlı ekibine karşı, Veli Ozan Çakır ve 'Tam Zamanı' grubu yer alıyor. (Bu grupta daha önce başkanlığını açıklayan Suat Atalık da var.) Biz bu yazıyı hazırlarken henüz seçim yapılmadığı için sonucu haftaya ele alacağız.
Bir süredir oldukça gerilen satranç ailesinin yeni yönetimle rahat bir nefes alması ve ChessBase'e bile haber olan seçimden çıkacak sonucun Türk satrancına hayırlı olmasını umuyoruz.
Haberin fotoğrafları