kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
8 Kasım 2008, Cumartesi
Sabah
 
Haberler Spor Günaydın Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Günaydın Cuma Cumartesi Pazar Emlak
 
24 Saat
24 Saat
Christian Audigier’ın ekose gece elbisesi.

Moda haftasında yeşil final

ESRA ÇORUH
24.10.2008
10-17 Ekim tarihlerinde Los Angeles'da düzenlenen moda haftasında çevre dostu markaların koleksiyonları 'ye.il' bilincini bir kez daha hatırlattı..
New York, Milano, Paris ve Londra moda haftalarıyla da öne çıkan şehirler. Bu şehirlerin yanına Los Angeles da yavaş yavaş yer almaya başlıyor. Her yıl iki kere düzenlenen Los Angeles moda haftasında, burada doğan markaların koleksiyonları ve defilelerde en önde oturan yıldızlar ise diğer moda haftalarına göre daha özgün ve rahattır.
Kaliforniya güneşi, ister istemez sizi her büyük şehirde olan koşuşturmadan, stresten arındırıp hayata daha farklı bakmanızı sağlıyor.
Şehirde sürekli parlayan güneşe, herkesin kendilerine özgü rahat stilleri ve çabasız şıklıkları da eklenince siz de hemen bu havaya giriyorsunuz. Bu hayat felsefesi hiç kuşkusuz Los Angeles'lı tasarımcılara da yansıyor ve rahat, sade, kullanışlı tasarımlar çıkıyor karşımıza. Bu modacıların çevre bilinçlerini de yansıttıkları tasarımlar, geçen hafta sona eren moda haftasında görücüye çıktı.
Çevre bilincinin giderek daha da önemli hale geldiği şu günlerde birçok tanınmış marka koleksiyonlarına çevre dostu parçalar eklerken kimi markalar da sadece 'çevreci' olarak anılmak için çevreye duyarlı malzemeler kullanıyor. Amaç; doğanın dengesini korumak için tüketicileri bilinçlendirmek. Hatta bunu moda haftasına da taşıyarak, sadece yediklerimiz içtiklerimizle değil, giydiğimiz kıyafetlerin ya da kullandığımız aksesuvarların çevreye zarar verip vermediği konusunda da duyarlı olmamızı sağlamak...
Los Angeles'lı moda tasarımcısı Christian Audigier koleksiyonu moda haftasına damgasını vurdu. Rock esintilerinin hissedildiği koleksiyonuna ekose gece elbisesi görülmeye değerdi. Dövme baskılı tişörtleriyle meşhur olan Ed Hardy'nin koleksiyonu da moda haftasına ayrı bir boyut getirdi.

KIYAFETLERİN NİKOTİNİ PAMUK

Los Angeles moda haftasının son gününde de "Humanitarian Fashion Show"la (Yardımsever Moda Şovu) 'yeşil' bir final yapıldı. Farklı tasarımcıların bir araya geldiği defilede, her tasarımcı koleksiyonlarını sundu.
Ama hepsinin ortak noktası çevre dostu tasarımları oldu. Soya, bambu, organik pamuktan üretilen bluzlar, jeanler, elbiseler, ceketler dikkat çekti. EcoSkin'in pamuk elbiseleri, Lilikoi'nin eğlenceli kıyafetleri, SmartGlass'in aksesuarları modanın bilinçli olabileceğini bir kez daha kanıtladı.
Çevreye zarar vermeyen organik malzemelerden koleksiyonlar üreten tasarımcılar modayı etkisine alan ekolojik bilince dikkat çekiyor. Organik koton, bambu lifi, ananas bitkisi, soya gibi artık çevre dostu malzemeler kullanılan bu koleksiyonlarla yeşil moda giderek yaygınlaşıyor. Yeşil moda, hem tüketici sağlığını hem de tekstil sektöründe çalışan insanların sağlık koşullarını da ciddiye alan giysiler üretmeyi hedefliyor. Çünkü organik olmayan pamuktan üretilen kıyafetlerin hem çevre hem de insan sağlığına zararlı olduğu bir gerçek... Kıyafetlerin nikotini olarak tanımlanan pamuğun ekiminde kullanılan böcek ilaçları toprağı ve suyu kirletiyor; bu yüzden her yıl birçok pamuk işçisi hayata veda ediyor. Durumun ciddiyeti kaçınılmaz. O yüzden neden giydiğimiz kıyafetleri sorgulamaya bugün başlamıyoruz...
Haberin fotoğrafları