kapat
E-gazete
|
Sarı Sayfalar
|
Arşiv
|
Üye Ol
|
Üye Girişi
|
Okur Temsilcisi
|
English
|
Kırmızı Alarm
  
6 Kasım 2008, Perşembe
Sabah
 
Spor Günaydın Ekler Dosyalar Servisler Multimedya Astroloji Kültür-Sanat İşte İnsan Çocuk Kulübü Yazarlar Çizerler
Gündem Siyaset Ekonomi Yaşam Dünya Teknoloji Turizm Otomobil
 
24 Saat
24 Saat

Başkan ne yapacak?

DIŞ HABERLER
06.11.2008
IRAK VE PKK:
Obama, Irak'ta savaşın aptalca olduğunu düşünüyor ve ABD'nin Irak'taki varlığını çekmesinden yana. 1 Mart tezkeresinin reddiyle kopma noktasına gelen ilişkilerin ardından Bush ile Irak konusunda zorlu bir süreç yaşayan Ankara, Obama'nın Irak ile ilgili genel görüşüne katılsa da Amerikan askerlerinin kademeli olarak çekilmesi gerektiğini savunuyor. Başkan yardımcısı adayı Biden'ın, Senato'ya "Irak'ı federal 3 devlete bölme" planı sunması tepki çekmişti. Bu Türkiye'nin "Irak'ın bütünlüğüne saygı" ilkesine ters düşüyor. Obama kampı "Bölgenin en demokratik Müslüman ülkesi" Türkiye'nin PKK tehdidine karşı yanında olacağını dile getirdi. İstihbarat paylaşımı da sürecek.

ERMENİSTAN:
Türkiye'nin en çok endişe duyduğu konuların başında Ermeni tasarısı geliyor. Ankara'nın korkulu rüyası Obama'nın 'soykırımı tanıma' sözünü tutması. Geçtiğimiz yıl Demokrat senatörler tarafından önce Temsilciler Meclisi, ardından da Senato'ya sunulan "Ermeni olaylarının soykırım olarak kabul edilmesini isteyen" tasarıyı Obama da destekliyor. Obama, "Tasarıyı geçireceğim" derken asıl Türkiye'yi endişelendiren, tasarıyı bizzat hazırlayanlardan olan başkan yardımcısı adayı Biden. Ankara Obama'nın 24 Nisan 2009'daki konuşmasında "Ermeni soykırımı" dememesi için yakınlaşma sürecini hızlandırmayı hedefliyor. Erivan ile yeni diyalog sürecinin Demokratları durdurması bekleniyor. Ermenistan

KIBRIS
Obama son yayımladığı dış politika bildirisinde, Türkiye'nin Kıbrıs'taki varlığı için "işgal" ifadesini kullandı. Adaya, diğer liderler gibi kalıcı barış getireceğini kaydediyor, somut öneriler sunmuyor. Sorunun çözülmesiyle, "Kıbrıs halkının geleceğe daha emin adımlar atacağını", bunun Türkiye-Yunanistan ilişkilerine olumlu yansıyacağını belirtiyor. Ada'daki yeni görüşme sürecine Obama'nın da destek olması bekleniyor. Genel olarak Obama'nın barışçı bir uluslararası politika izleyeceği yönündeki beklenti, son dönemde Ada'nın iki tarafı arasında atılan karşılıklı adımların, ABD yönetiminin etkin desteğiyle artması bekleniyor. Türkiye, Rum lobisine karşı da Yahudi lobisi ile işbirliğini sürdürecek.

AVRUPA BİRLİĞİ:
Bush yönetiminin aksine Obama'nın Avrupa ile ilişkilere daha çok önem vermesi ve AB'nin etkisini artırması bekleniyor. Obama, Türkiye'yi de Avrupa içerisinde değerlendiriyor. Nitekim internette yayınlanan dış politika bildirisinde, Türkiye'nin Avrupa Birliği'ne üyeliğine destek vereceğini açıklamıştı. Bu çerçevede, Türkiye'nin AB üyeliğine desteğinin sürmesine kesin gözüyle bakılıyor. ABD'nin bölgesel çıkarları Türkiye'nin Avrupa Birliği üyeliğinden yana olduğundan, şimdiye kadar ABD başkanları bu yönde desteklerini her anlamda sağlamışlardı. Bush yönetimi Türkiye'nin müzakerelere başlaması için diplomatik çaba göstermişti. Obama'nın çizgisi, Cumhuriyetçi rakibi McCain ile de örtüşüyordu.

ORTADOĞU:
Obama ve danışmanları Türkiye'nin bölgede stratejik bir öneme sahip olduğunu daha önce birçok kez dile getirdi. Özellikle İsrail ile Suriye arasındaki görüşmelerde Türkiye'nin arabuluculuk yapması, Obama'nın dış politika danışmanı Gregory Craig tarafından da övülmüştü. Bölgede diplomatik ilişkilere önem vereceğini söyleyen Obama ile birlikte, Ortadoğu sorununun bir önceki Demokrat Başkan Bill Clinton dönemindeki gibi olumlu bir sürece girme olasılığı Türkiye'nin lehine sonuçlar verebilir. Filistin İsrail arasında da birkaç yıl öncesine kadar atılan olumlu adımlar yeniden işlerlik kazanabilir, revize edilecek "yol haritası" iki halk arasında yeniden bir barış ortamının oluşmasına yol açabilir.